A hallókészülékek használata csökkenti a kognitív hanyatlást

  • 19.05.2019
  • Trestyén Zsófia

Egy az Egyesült Államokban végzett tanulmány állítása szerint a hallókészülék viselése akár 75%-kal is lassíthatja a demencia előrehaladását.

Egy másik tanulmány megállapította azt is, hogy a kezeletlen halláscsökkenés negatív kapcsolatban áll az észleléssel.

Az egyik vizsgálat során az Egyesült Államok Egészségügyi és Nyugdíjas Tanulmányainak (HRS) adatai alapján 1996 és 2014 között 2040 amerikai, 50 éves és idősebb személy vett részt.

Ebben a tanulmányban a kutatócsoport megállapította, hogy a hallókészülékek használata nem állította le vagy nem fordította vissza a kognitív hanyatlást, viszont a vizsgált alanyok háromnegyedénél (75%) lelassította azt.

Egy brit tanulmány megállapította, hogy a halláscsökkenés negatív összefüggést mutat a kognícióval, de a kapcsolat csak a kezeletlen halláskárosodásban szenvedő egyéneknél volt megfigyelhető.

A szerzők arra a következtetésre jutottak, hogy bár a halláscsökkenés és a kogníció összekapcsolódik, a kezeletlen hallásvesztés gyorsítja a demencia kialakulásának folyamatát. A társadalmi elszigeteltség egyenesen következménye a kezeletlen hallásvesztésnek.

Ez a tanulmány az Egyesült Királyságban 7 855 idős páciens mintájából készült.

A korábbi vizsgálatok megerősítése

Ezek a vizsgálatok megerősítik a korábbi vizsgálatok eredményeit, amelyek szoros kapcsolatot találtak a kezeletlen hallásvesztés és a kognitív hanyatlás és a demencia között.

A tanulmányok

Az írás a „Hosszútávú kapcsolat a hallókészülék-használat és a kognitív funkció közötti kapcsolat az idősebb amerikaiak körében” címmel a PLOS ONE és az American Geriatrics Society című folyóiratban jelent meg.

„Az észlelés és az életkorral összefüggő halláskárosodás összefüggése az idős angol társadalom körében hosszú távon” című tanulmány pedig a JAMA Otolaryngology – Head & Neck Surgery-ben jelent meg.

Forrás: hear-it.org

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák