Felnőttkori halláskárosodás

  • 26.05.2014
  • Varga Zsófia

A halláskárosodás fokozatosan válik egyre rosszabbá úgy, hogy az ember közben észre sem veszi hónapokig vagy akár évekig. Szép lassan a fülek már nem nyújtanak annyit, mint korábban, elhasználódnak a kor előrehaladtával, ez egyszerűen egy (nem túl jó) része az öregedés folyamatnak.

Felnőttkorban kezdődő halláskárosodás

Gyakran előfordul sajnos a gyerekeknél is hallási zavar, melyet érdemes minél előbb korrigálni, ha kell, hallókészülékkel. Már nagyon pici babák számára is gyártanak remek készülékeket, hogy a gyermek meg tudjon tanulni beszélni.

A felnőtteknél más a helyzet. A halláscsökkenést nem lehet gyorsan kimutatni, így az könnyen tovább romlik. 50 év felett érdemes szakmai segítséget kérni. Kivéve, ha az ember metal és rockzene mellett nőtt fel, akkor korábban ajánlott megejteni egy vizsgálatot életkortól függetlenül. Ismerjük meg a problémát és tegyük meg a megfelelő lépéseket!

Az auditív nélkülözés okai

A hallás az élet, ne foszd meg magad tőle! A leggyakoribb ok nagyon egyszerű. Sokan döntenek úgy, hogy nem kezeltetik a halláscsökkenésüket, így a hallási mechanizmus nem működik megfelelően, lassan gyengül. Nem meglepő.

A másik ok a hallókészülék egyik oldalon való használata. Ez az aszimmetrikus beállítás idővel a fül gyengüléséhez vezet, mivel csak az egyiknél történik korrekció. Spórol magának egy kis pénzt az ember így, viszont egyértelműen következményeket von maga után. Segítség nélkül a fül idővel több funkcióját is elveszíti. A hallókészülék nélküli fül nehezebben tud alkalmazkodni, nem fogja fel a hangokat kellőképpen, elsorvad.

Egyéb okok: egyoldalú vezető értékvesztés, szimmetrikus vezető értékvesztés, vegyes hallássérülés, szakszerűtlen hallókészülék. Rengeteg oka lehet a hallásvesztésnek, és nincs ember, akinél könnyebb vagy nehezebb lenne kezelni a problémát.

Megadja a hallókészülék azt, amire szükséged van?

Számos tanulmány állítja, hogy a fül képes felépülni az auditív nélkülözésből, de más írások szerint jobb egy pár hallókészüléket beszerezni, a javulás viszont nem lesz teljes. Ez azt jelenti, hogy minél előbb kezeltetjük a halláskárosodást, annál nagyobb sikere lesz a hallókészüléknek és javulni fog a fülek állapota.

Aztán ott van az agy is

Addig nem "hallod" a hangokat, amíg az agy hallásközpontja elektromos jeleket nem kap a fültől, és fel nem dolgozza azok elhelyezkedését, közelségét, okát. Ezután tudunk csak reagálni rá.

Nem csak a hallóidegek gyengülnek idővel, az agy hallásközpontja is elkezd gyengülni, egyre nehezebben teljesíti feladatát, ennek eredménye a halláscsökkenés. Szóval nem elég, hogy a fül nyitott legyen az őt érő ingerek sorozatára, ha az agy emellett lassan gyengül.

"De nem akarok doktorhoz menni!"

Na igen, mindannyian csecsemőkké válunk ahogy öregszünk, de itt a hallásvesztés. Minél tovább hagyjuk figyelmen kívül, annál nehezebb kezelni. Kutatások is egyértelműen igazolják, hogy minél korábban kezdünk el foglalkozni a bajokkal, annál jobb eredmény érhető el a hallókészülékkel és annál könnyebb alkalmazkodni az eszközhöz.

Megoldás? Tartsd hallóidegeid frissen és ösztönözve, ne foszd meg őket a kényelemtől. Keress fel egy profi szakembert, ha halláscsökkenésre gyanakszol. Egy hallókészülék kortól függetlenül javítja az élet minőségét. A ma kapható eszközök könnyűek, karcsúak, diszkrétek, erőteljesek és teljes kényelmet biztosítanak.

Nem akarsz orvoshoz menni? Ugyan már, nagyfiú/nagylány vagy, emellett az egyetlen, aki tehet magáért és az egészségéért annyit, hogy felveszi a telefont és megbeszél magának egy időpontot hallásvizsgálatra. A hallás az élet egyik öröme, ezért minél előbb cselekedni kell.

Forrás: Healthy Hearing

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák