A szúnyogok sokkal távolabbra hallanak, mint eddig gondoltuk

  • 02.06.2019
  • Jáksó Nóra

Korábban azt hittük, a szúnyogok nem hallanak tovább néhány centiméternél. Ám a Cornell és Binghamton Egyetem kutatói új tanulmányukban felfedezték, hogy a kis vérszívók akár 10 méter távolságra is elhallanak.

A szúnyogok többféleképpen találnak rá áldozatukra. Egyrészt érzékelik a csápjaikkal a meleget – 1 cm-es távolságból megérzik a 0,05 Celsius fokos hőmérsékletkülönbséget – másrészt a kilélegzett szén-dioxidot és illatanyagokat.

Hallószervük az ún. Johnston-szerv a 2. csápízben helyezkedik el, sok érzéksejtet tartalmaz, és az alacsony frekvenciák felvételére képes. A közelmúltig úgy tudtuk, hogy a szúnyogok tollas csápja csupán a pár centiméterről érkező hangokat képes érzékelni.

A kutatók a sárgalázat, dengue-lázat, chikungunya-lázat, Nyugat-nílusi és Zika vírust terjesztő egyiptomi csípőszúnyog (Aedes aegypti) tanulmányozása során rájöttek, hogy ezek a rovarok bizonyos frekvenciákat – többek között az emberi beszédet is – akár 10 méterről is képesek meghallani.

A kutatókat is meglepte a felfedezés, hogy a hím szúnyogok tollas csápjuk segítségével olyan távolságra hallanak, melyhez az eddigi ismeretanyag alapján dobhártya megléte lenne szükséges. A dobhártya a hanghullámok nyomását veszi fel, míg a csápok parányi szőrei a bizonyos frekvenciákon vibráló légrészecskéket érzékelik.

A kutatás eredménye nem bizonyítja, hogy a szúnyogok használják is a hallóképességüket, hogy rátaláljanak áldozatukra, így új utat sem nyit a szúnyog elleni küzdelemben. Ám segíthet újfajta, az eddigieknél sokkal nagyobb érzékenységgel bíró mikrofonok és hallókészülékek kifejlesztésében.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák