Gyorsabban öregedhetnek a madarak a közlekedési zajok miatt

  • 24.02.2019
  • Jáksó Nóra

Gondolnád, hogy a zaj megrövidítheti az életedet? Nos, ezt a káros hatást egyelőre embereknél nem mutatták ki, de madarak esetében már bizonyítást nyert.

A közlekedésből eredő zajok számos betegség fokozott kockázatával hozhatók összefüggésbe. A WHO szerint az Európai Unióban a légszennyezés után a második legnagyobb környezeti ártalom a közlekedésből eredő zaj, mely fokozza a stresszel kapcsolatos betegségek, például a stroke és a szívbetegség rizikóját is.

Egy új tanulmány arra is rávilágít, hogy az élettartamra is hatással lehet a bosszantó és káros zaj. Fészekből kirepülő fiatal zebrapintyeknél figyelték meg, hogy a közlekedési zajok hatására – 120 nappal azután, hogy elhagyták a fészket – felgyorsul a telomérek rövidülése. Azok a pintyutódok, melyek egyáltalán nem voltak kitéve zajnak, hosszabb telomerrel rendelkeznek. A telomer a kromoszómák végén található „sapka”, mely megvédi a géneket a károsodástól. A telomerek rövidülése a felgyorsult biológiai öregedést jelzi.

A kutatók szerint a városi zaj önmagában – minden más szennyezéstől függetlenül – járulhat hozzá a madarak idő előtti öregedéséhez. A fészek elhagyása utáni 18-120 nap kritikus periódus a fiatal madarak életében, ekkor tanulnak ugyanis énekelni, s talán éppen ez teszi őket még érzékenyebbé a zajokra. Bár úgy tűnik, a madarak sikeresen alkalmazkodtak a zajos városi környezethez, a zajszennyezés több módon is károsan hat rájuk, és még az öregedésüket is felgyorsíthatja.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák