Hogyan alkalmazkodnak egyes békák a közlekedési zajokhoz?

  • 26.04.2019
  • Jáksó Nóra

A közlekedési zaj károsan hat a békák szaporodására és védekezőképességére. A zaj okozta stressz egyik legveszélyesebb hatása, hogy hátrányosan befolyásolja a kórokozók elleni védelmet nyújtó antimikrobiális bőrpeptidek termelődését. Egy új tanulmány szerint azonban egyes békák képesek alkalmazkodni a forgalom zajához.

Az észak-amerikai elterjedésű erdei békák életében igen fontos szerepet tölt be a hang alapú kommunikáció, mivel ennek segítségével találnak egymásra a hímek és a nőstények a szaporodási időszakban. Ám a párzóhelyek, azaz a kisebb tavacskák jelentős része forgalmas út mentén helyezkedik el. A zaj megváltoztatja a kétéltűekben a stressz- és immunválaszt, és csökkenti a védekezőképességüket a különböző kórokozókkal, például az igen veszélyes chytrid gombával szemben. A kutatók felfedezték, hogy az autópályák közelében élő békák szervezete képes elnyomni a szervezet zajra adott stressz-válaszát, ellentétben a csendesebb régiókban élő fajtársaikkal.

A kutatók egyelőre nem tudják, hogy a zajos környezetben élő békáknál megfigyelhető csökkent stresszválasz kifejezetten a zaj miatt alakult ki, vagy általánosan jelen lévő elnyomott stresszreakcióról van szó. Mindkettő segít a zaj okozta stressz káros hatásainak elkerülésében, ám ha általános jelenségről van szó, annak lehetnek negatív hatásai is, például, hogy a béka nem ismeri fel időben, ha egy ragadozó elől menekülni kell.

A tanulmányban vizsgált tavak mellett az utak az 1940-es és 60-as évek között épültek, ami azt jelenti, hogy a békák 15-35 generáció alatt fejlesztették ki egyedülálló védekezési mechanizmusukat. Ez evolúciós léptékkel nézve igen gyors alkalmazkodást jelent – jóllehet ennek minden lehetséges következményét ezidáig nem ismerjük.

Fotó: Dave Huth/wikimedia

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák