Hogyan hallanak a madarak fülkagyló nélkül?

  • 27.05.2015
  • Trestyén Zsófia

A madarak, az emlősökkel ellentétben, nem rendelkeznek külső füllel, mégis képesek érzékelni az őket körülvevő hangokat.

Mi az nincs füle, mégis hall? Igen, a megoldás a madár lesz. A müncheni egyetem kutatói arra keresték a magyarázatot, hogy lehetséges az, hogy a szárnyasok külső fül nélkül is képesek a hangokat felismerni. A magyarázat a kissé ovális fejük, ami hasonló módon alakítja a hanghullámokat, mint a fülkagyló.
A kutatók három madárfajt vizsgáltak: a varjút, a kacsát és a csirkét. Az emlősök füle elnyeli vagy visszaveri a hanghullámokat különleges szerkezetének köszönhetően. De a madarak is képesek érzékelni egy hang forrását attól függetlenül, hogy az felettük, alattuk, vagy velük egy szinten ered. Hogyan csinálják ezt?

A legtöbb madárnak a két szeme a feje két oldalán található, így közel 360°-os látómezővel rendelkeznek. Mivel birtokolják azt a különleges képességet, hogy képesek feldolgozni az oldalirányú hangokat, amelyek különböző magasságokból jönnek, egyesítik ezt a két információt, így kijátszván a ragadozókat, akik le akarnak rájuk csapni.

A legújabb eredmények azt mutatják: a látás és a hallás kombinációja egy fontos elv az állatok evolúciója során.

A tanulmány konklúziója pedig az, hogy a madarak enyhén ovális alakú feje hasonló módon dolgozza fel a hanghullámokat, mint a külső fül.

Forrás: Earth Sky

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák