Mégsem a kék bálna a világ leghangosabb állata

  • 17.04.2016
  • Czicze Andrea

Bár az iskolában mindannyian úgy tanultuk, hogy a kék bálna a föld leghangosabb állata, azonban ez a cím igazából egy másik nagytestű vízi emlőst, az óriás ámbráscetet illeti meg.

Míg a kék bálnák 155 és 188 decibeles hangtartományban képesek egymással „beszélgetni” – amely hangosabb, mint egy felszálló repülőgép hajtóművének hangja – addig az ámbráscet által kibocsátott ún. csettegések hangereje elérheti a 230 decibelt is, és ezért kétségkívül ők a világ leghangosabb állatai. Hogy mi miért nem halljuk őket ilyen hangosnak, az mindkét állat esetében részben annak köszönhető, hogy víz alatt élnek, így hangjukat is másképp érzékeljük, ráadásul az emberi fül is csak egy bizonyos frekvenciatartományig képes hallani, de közrejátszik az is, hogy például az ámbráscet által kiadott jellegzetes csettegő hang mindössze 100 mikromásodpercig tart, tehát ahogy elkezdődik, szinte már véget is ér. Az ámbráscetek legjeihez hozzátartozik az is, hogy rendes körülmények között akár 2000 km-es távolságból is képesek egymás hangjeleit érzékelni.

A leghangosabbak versenyébe ugyanakkor egy mindössze két milliméteres édesvízi rovart, a hátonúszó vízipoloskát is be kell venni. Ha az állat méretét is figyelembe vesszük, akkor bizony ez az aprócska rovar viszi el a pálmát a hangossági versenyen, a hím példányok ugyanis akár 99,2 decibellel is tudnak énekelni, ami valljuk be lenyűgöző teljesítmény, pláne, hogy ezt az erős hangot a péniszük (mely nem vastagabb egy hajszálnál) és a potrohuk összedörzsölésével keltik. Hogy mindebből hogyan születhet egy csaknem 100 decibeles hang, azt egyelőre még csak ők tudják, kutatók azonban remélik, hogy hamarosan fényt derítenek erre a titokra is.

Forrás: www.bbc.com/earth

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák