Mindig tisztán – a kutyák fülének gondozásáról

  • 27.05.2015
  • Babicz Beáta

Ha a kutyusunk elkezdi gyakrabban vakarni a fülét, mint egyébként, emellé esetleg még rázza is, gyakran oldalra billenti, vagy újabban dörgöli fejének egy oldalát a szőnyegbe, kárpitba, akkor tanácsos őt állatorvoshoz vinni, hogy megvizsgálják a fülét.

Súlyosabb fülproblémák esetén, komolyabb tünetek is felléphetnek, mint például az egyensúlyvesztés. Ez más problémák tünete is lehet, úgyhogy mindenképpen forduljunk állatorvosunkhoz tanácsért.

A kutya füle mindig tiszta kell, hogy legyen, bármilyen nemű barna vagy zöld lerakódástól mentes. Nem viszkethet, és nem lehet se piros, se kellemetlen szagú.

Sok oka lehet a fülbetegség jelentkezésének: fertőzés (baktériumos), parazita (mint például fülatka), idegen test: fűmag, vagy egy daganat. A kutya fülének belső szerkezete hajlamosabbá teheti a fülfertőzésekre - a hosszú L alakú fülszerkezetben könnyebben lerakódik, megakad a piszok és a csapadék. Azok a fajták a legveszélyeztetettebbek, melyeknek hosszú, lógó fülük van, vagy rendszeresen úsznak.

Annak érdekében, hogy minimalizáljuk a fülpanaszokat, érdemes a kutyus hallószervét gyakran ellenőrizni és tisztítani. A fül egy nagyon érzékeny és kényes hely, mivel a dobhártya könnyen beszakadhat, ezért nem ajánlatos fültisztító pálcikát dugni bele. Kérj tanácsot az állatorvosodtól, milyen vattát használj, és hogy javasoljon egy megfelelő fültisztítót, mely nem okoz bőr irritációt és nem szárítja ki a fület.

Néhány esetben a kutyus már úgy születik, hogy nem hall. Amennyiben a későbbiekben válik halláskárosulttá, annak oka lehet akár traumás sérülés, betegség, vagy egészen egyszerűen a kor.  A kutyák meglepően jól elboldogulnak a hallás esetleges romlásával, és hamar alkalmazkodnak az új helyzethez. A nagyothallás egyes fajtáknál jellemzőbb, például a dalmatáknál.

Honnan tudhatom, hogy a kutyám siket?

Előfordulhat, hogy nehéz erről megbizonyosodni, hiszen a kutyák kiemelkedően jól használják a többi érzékszervüket is. A siket kutyák általában nem mozgatják a  fülüket, nem hallják, ha az ember közeledik, és nem fordulnak a hangforrás irányába

Ha a négylábú barátod siket, a legfontosabb szempont a biztonság. Kerüld azokat a szituációkat, amelyekben a hangjelzés életmentő lehet, mivel nem fogják hallani, ha figyelmeztetjük őket, és ez akár végzetes is lehet - akárcsak a póráz nélküli séták főutak közelében. Bizonyosodj meg róla, hogy sosem marad nyitva a kapuajtó, nehogy a nagyothalló kutyus egyedül elkóboroljon.

A nem halló kutyusok nem érzékelik azokat a zajokat, amelyek fontosak lehetnek. Ilyen például a morgás, a figyelmeztető zajok és más állatok közeledése. Ezek növelhetik a konfliktushelyzetek, esetleges összekapások kialakulásának esélyét. Némi odafigyeléssel, tervezéssel a veszélyhelyzetek azonban kiküszöbölhetők.

Figyeljünk arra, hogy mindig olyan szögből közelítsük meg a kutyust, hogy lásson minket!

Általában a pórázon vezetés módja is egy célra vezető út a figyelem elérésére, amikor szükséges, még ha otthon is kell alkalmazni ezt a módszert (például a póráz egy határozott hátra húzásával jelezhetünk, hogy üljön le a kutyus). A hangjelzéseket kézjelekre kell cserélni, lehetőleg egyértelmű és jól látható jelekre. A vibrációk, mint például, a padlón való dobogás is hasznosak lehetnek.

A nagyothalló kutyusok tréningelése személyre szabott technikákat igényel, úgyhogy kérjünk tanácsot egy tapasztalt szakembertől. Amint az eb megtanulja, hogy a fogékonyságot jutalmazzuk, vezény- és irányító kézjeleket taníthatunk meg nekik, melyek később ugyanolyan jól működhetnek, mint a szóbéli vezényszavak a halló kutyusoknál.

A nem halló négylábúaknál a szemkontaktusnak nagyon fontos szerepe van. Azonban vigyázzunk, hogy sose bámuljuk túl hosszan kedvencünket, mert ez fenyegetően hathat számára.

Forrás: igyteljesazelet.hu

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák