Minél nagyobb egy méhkolónia, annál csendesebb

  • 03.04.2018
  • Jáksó Nóra

Minél több méh zümmög egy kolóniában, annál nagyobb zajt csapnak, gondolhatnánk, ám ennek éppen az ellenkezője igaz. Ezt állapította meg nemrégiben egy amerikai tanulmány.

A háttérzaj minden élőlény kommunikációját megzavarja, ám az egyes állatok különféle mechanizmusokat fejlesztettek ki ennek leküzdésére. A mézelő méhek a kaptárban a kaptár fala által közvetített rezgések segítségével kommunikálnak. A táncuk által keltett rezgésekkel adják egymás tudtára egy virágos rét pontos elhelyezkedését, de az üzenet csak akkor érhet sikeresen célba, ha csökkentik a zajt. A méhek képesek úgy módosítani a fészket, hogy javítsák a jelzések hatékonyságát, ám az idáig teljesen rejtély volt, hogyan küszöbölik ki a legnagyobb zajforrást: önmagukat.

A kutatás vezető szerzője, Michael Smith elmondása szerint nagyon meglepődtek, amikor azt mérték, hogy a kaptár csendesebb, ha több benne a méh, és először azt hitték, valami tévedés történt. Ám kiderült, hogy a méréseik helytállóak, ráadásul a méhek aktívan részt vesznek a rezgések csillapításában. A kutatók két hipotézist állítottak fel. Az egyik lehetséges magyarázat szerint a titok a méhek testtartásában rejlik, ugyanis minden egyes méh egyszerre több hatszögletű kaptársejthez is hozzáér, így kis kapocsként összekötve ezeket egymással tompítják a rezgést. A másik elmélet alapján a méhek a testükkel állják útját a rezgéseknek, és kompenzálva azokat érik el a stabilizáló hatást.

Az eredmények rávilágítanak, hogy az élőlények, köztük az olyan szuperorganizmusok, mint egy háziméh-kolónia, milyen meglepően egyszerű és elegáns megoldásokkal képesek legyőzni a fizikai akadályokat.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák