Mit jelezhet, ha kutyánk különösen érzékeny a zajra?

  • 11.06.2018
  • Jáksó Nóra

Ha egy kutya félelemmel vagy szorongással reagál egy hangos vagy váratlan zajra, az azt jelezheti, hogy fájdalmai vannak.

Társállatainknál sokszor nem ismerjük fel idejekorán a fájdalommal járó betegségeket, mert nem mutatják ki egyértelműen a panaszaikat. Brazil és brit kutatók új tanulmánya arra világít rá, hogy a zajérzékenység az állatorvos és a gazdi előtt is rejtve maradt fájdalomra hívhatja fel a figyelmet.

A nem diagnosztizált fájdalom fokozódhat, amikor a zaj – például vihar, motor vagy tűzijáték – hatására az állat megugrik vagy megfeszülnek az izmai, és ez extra stresszt helyez a már gyulladásban lévő izmokra és ízületekre.

Mivel a kutya a fájdalmat összekapcsolja az erős vagy hirtelen fellépő zajokkal, következményként zajérzékenység lép fel nála, és jellemzően kerülni fogja azokat a helyeket, illetve helyszíneket, ahol a kellemetlen élmény érte.

Ha ilyet tapasztalunk kutyánkon, érdemes állatorvoshoz fordulni, hogy kiderüljön, vajon betegség okozta fájdalom áll-e a háttérben. Azt is érdemes tudni, hogy még az eredményes gyógykezelés és fájdalomcsillapítás hatására is megmaradhat a kutyában a zajérzékenység okozta félelem és kényszeres elrejtőzés, ezért szüksége lehet viselkedésmódosító nevelési programra is.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák