Nem csak a zaj miatt énekelnek másként a városi madarak

  • 15.10.2017
  • Jáksó Nóra

Korábban úgy vélték, a zajos városi környezet alacsony frekvenciájú zajai miatt használnak a madarak magasabb frekvenciákat a kommunikációhoz. Ám kiderült, hogy más is szerepet játszik abban, hogy a tollasok a városokban másként csicseregnek, mint vidéken élő rokonaik.

A dániai Koppenhágai Egyetem és a walesi Aberystwyth Egyetem kutatói felfedezték, hogy a városi madarak nem csupán a forgalom és más, emberi eredetű zajok miatt változtatják meg éneküket – ahogy számos tanulmányban korábban gondolták – hanem a városok felépítése miatt is. A madarak ugyanis ott is magasabb frekvenciákat használnak, ahol nincsen erős zaj.

A magyarázat abban rejlik, hogy a különböző épülettípusok, a házak, a nyitott terek, a sikátorok mind torzítják, illetve visszaverik a hangokat, s mindezt a madaraknak is „számításba kell venniük”. Ezért igyekeznek úgy dalolni, hogy csökkentsék a visszhangokat a hatékony kommunikáció érdekében, a hangok torzulását viszont arra is használják, hogy megítéljék a fajtársaiktól való távolságukat.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák