Saját hangjukat használják a káros orrszarvúbogarak ellen

  • 12.03.2018
  • Jáksó Nóra

Hawaii jellegzetes kókuszpálma ligetei egy nap akár el is tűnhetnek, ha nem sikerül megállítani a pálmalevelekkel táplálkozó bogarakat. A kutatók az akusztika segítségével próbálják alaposabban megismerni ezeknek a bogaraknak az életmódját, táplálkozási szokásait és terjedését.

Az ázsiai orrszarvúbogár Hawaiin egy invazív, azaz idegen, nem őshonos faj, melynek jelenlétét 2013 decemberében fedezték fel. A kártevők valószínűleg a légi szállítmányozás útján kerültek a szigetekre. A kifejlett bogarak különféle pálmafélék – különösen a frissen ültetett növények – leveleivel táplálkoznak, a lárvák már nem károsítják a növényzetet. A hatóságok szeretnék megvédeni a pálmaállományt, mielőtt ugyanaz történik, mint Guam szigetén, ahol a növényzet jelentős hányada odaveszett a bogarak kártételének köszönhetően. Az ázsiai orrszarvúbogárnak kevés a természetes ellensége, ezért ha nem állítják meg, jelentős károkat okozhat mind a mezőgazdaságban, mind a turisztikai iparágban.

Elsőre úgy tűnhet, hogy egy átlagosan 4-5 cm-es, de akár 7 cm-esre is megnövő fekete bogarat nem nehéz megtalálni. Ám ezek a bogarak csak éjszaka mozognak. Ezért a kutatók a hangjuk alapján próbálják felderíteni őket. A párt kereső, illetve agresszív hímek jellegzetes, cirpelő hangot adnak ki. Bár ezekről már készültek korábban felvételek, alaposabban nem vizsgálták a jellegzetességeiket. A hangadatok gyűjtése nehézkes a környezeti háttérzaj miatt, de a kutatók remélik, hogy ezzel a módszerrel sikerül nyomon követni az állatokat, mivel az optikai módszerek csak korlátozott sikerrel jártak.

A hazánkban élő orrszarvúbogarat ne tévesszük össze ázsiai rokonával. Az európai orrszarvúbogár nem kártevő, és Magyarországon élőhelyének szűkülése miatt szigorú védelemben részesül.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák