Veszélyben a bohóchalak hallása

  • 03.04.2018
  • Trestyén Zsófia

A bájos kis bohóchal – mely faj ismertsége igen nagyot ugrott a Némó nyomában című rajzfilm bemutatása után – veszélyben van, ugyanis ha az óceánok pH-értéke tovább csökken, ezek a halak megsüketülnek.

Az ipari forradalom óta a fosszilis tüzelőanyagok égetésével előállított összes CO2 több mint felét az óceán felszívja, így a pH-értéke gyorsabban változik, mint valaha, és ez az óceán savasodását eredményezte.

Egy nemzetközi tanulmány szerint az óceáni savasodás az elkövetkező néhány évtizedben veszélyeztetheti a bohóchalak hallási képességét. A bébi bohóchal esetében kulcsfontosságú a hallás képessége, mivel ez teszi lehetővé számukra, hogy észleljék és elkerüljék a ragadozókat a gazdag korallzátonyok közelébe a nap folyamán.

Dr. Steve Simpson, a tanulmány vezető szerzője, a Bristol Egyetem doktora kifejtette: "A mai körülmények között tartottuk a bébi bohóchalakat, szén-dioxiddal dúsítottuk a vizet, majd még háromszoros mennyiséget adtunk hozzá, amely CO2 mennyiség feltételezhető 2050-re és 2100-ra. Egy teljesen újfajta kísérleti kamrát terveztünk, amely lehetővé tette számunkra, hogy zátonyok zaját játszhassunk egy víz alatti hangszóró segítségével, és megnézzük, hogyan reagálnak a bohóchalak a laboratóriumban."

17-20 napos nevelés után a kutatók arra lettek figyelmesek, hogy a fiatal bohóchalak közül a mai körülmények között neveltek elmenekültek a ragadozók zaja elől, de a 2050-es és 2100-as szén-dioxid-körülmények között nevelkedettek nem reagáltak a veszélyre" – mondja Dr. Steve.

Az további vizsgálatok igényel, hogy kiderítsék, a halfajok alkalmazkodnak-e az új feltételekhez vagy sem. Elképzelhető, hogy a halak új generációja alkalmazkodni tud az óceán savasodásához.

Mi a helyzet az emberekkel?

Nem csak a víz változik attól, hogy a föld CO2-tartalma emelkedik. A levegő összetételét a növekvő CO2-kibocsátás is befolyásolja. Akárhonnan is nézzük, ez káros ránk, emberekre nézve is, még akkor is, ha nekünk nem a hallásunkat károsítja.

Forrás: hear-it.org

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák