10 híres zenész halláskárosodással

  • 22.05.2014
  • Varga Zsófia

A zene is lehet erőszakos, békés, keserű, agresszív, de legfőképp hangos. Nagyon-nagyon hangos. Gondoljunk csak életünk eddigi legjobb koncertjére. A zene kellemes volt, de hazafelé mégiscsak cseng a fülünk. És képzeljük el, hogy a zenészek hány éjszakán keresztül élik ezt át, állnak a hatalmas mamuthangszórók mellett, szemből pedig a tomboló közönség hangorkánja. Komoly stresszt jelent ez a fülek számára. Ez idővel jelentős mértékű halláskárosodást okozhat. Pedig ezek a zenészek valami olyat hoztak létre, mely nem csak rendkívül népszerű, de örök életű, sőt, már-már csodaként is felfogható. Maga a rock and roll nem feltétlenül jelent zajterhelést, de az biztos, hogy tud fájdalmat okozni.

10. Neil Young

Minden idők egyik legnagyobb zenésze, dalszerzője, Neil Young vitathatatlanul nyomot hagyott a zene világában, kétszer is beválasztották a Rock and Roll Hall of Fame-be, a rock and roll dicsőségek közé, vagyis mondhatni halhatatlanná vált a világ számára. Harminc teljesen egyedi albumot tudhat a háta mögött úgy, hogy mindvégig megőrizte a dalok minőségét. Elismerték tiltakozó dalait (pl. Ohio), panaszos balladáit (Heart of Gold), és a hard rock remekműveket (Cowgirl in the Sand), ő pedig élvezte a népszerűséget és a sikert. Mindezt ráadásul úgy vitte véghez, hogy fülzúgástól szenvedett. Ez a rocksztárok keresztje, amely magában foglalja a tartós fülzúgást, habár nem feltétlenül vezet halláscsökkenéshez. Tény, hogy a lágyabb, akusztikus zene iránti megszállottságnak sokan köszönhetik a hallásukat.

9. Ozzy Osbourne

Ozzy az egyik legsikeresebb zenésszé vált a világon, a heavy metal történetének korai úttörője. Amellett, hogy saját karrierje is elismert, a Black Sabbath tagjaként is sikeresnek bizonyult. A közelmúltban segítette életre kelteni a zenekart az Ozzfeszt nevű koncertsorozat megalapításával. A metál zene és az alternatív életmód azonban megbosszulta magát, Ozzy jelentős halláscsökkenést tudhat magáénak. Nézzünk csak meg egy részt az Osbourne család valóságshow-jából, és érteni fogjuk...

8. Phil Collins

Phil Collins számos lenyűgöző trófea tulajdonosa, olyan elismeréseket szerzett már, mint az Oscar, Grammy és Golden Globe díjak. A Genesis után a 70-80-as évektől szólókarrierbe kezdett, mely igencsak jövedelmezőnek bizonyult. Sajnos a közelmúltban jelentette be, hogy nem vállal hosszabb turnékat, hiszen hallása komoly károsodást szenvedett a hosszú előadói évek alatt. Igen, talán a Tarzan betétdala az egyik legnagyobbnak mondható filmzene.

7. George Martin

Nyilvánvaló, hogy nem csak maguk a zenészek fogékonyak könnyen a halláskárosodásra. Martin komoly hírnévre tett szert nagyon rövid idő alatt, köszönhetően annak, hogy ő volt a The Beatles producere. Erős befolyása volt, egyes források az ötödik Beatle-nek is nevezték. Persze ő ezt a „megkülönböztető” megnevezést körülbelül 20 másik ember mellett is megkapta. Eltekintve attól, hogy a világ legnagyobb bandájával dolgozott együtt, számos más előadó producereként is tevékenykedett, mint például Elton John. Akárcsak Collins, Martin is kénytelen volt visszavonulni, mert pontosan azt vesztette el, mely híres producerré tette, a hallását.

6. will.i.am

Előfordulhat, hogy a kritikusok nem tartják nagy művésznek, de azt senki sem vitathatja, hogy hatalmas befolyással volt a zenei világra a The Black Eyed Peas egyik alapító tagjaként és producerként egyaránt. Több nagy sikerű album jelent meg a keze alatt, mint a Monkey Business és az Elephunk, emellett producerként tevékenykedett olyan művészek mellett, mint Michael Jackson, Rihanna és Britney Spears. Will.i.am számára a csend felér egy fájdalmas csengéssel, a nap minden órájában a zene vezeti életét.

5. Brian Wilson

Míg a legtöbb itt említett zenész az évekig felé áradó hangos zenének köszönheti a halláskárosodását, Wilson születése óta nem hall szinte semmit a jobb fülére. Állapota ellenére ő vezényelte minden idők egyik leggyönyörűbb albumát, a The Beach Boys Pet Sounds-ját. Mindenképp figyelemre méltó teljesítmény, tekintve, hogy ő csak az egészségesen működő fülére hagyatkozhatott.

4. Jeff Beck

Buzgó vágya volt elérni a tökéletes hangzást, ezért letette a gitárt minden lehetséges teszt elvégzéséért. Az ő befolyása nagyon szerteágazónak mondható, kiterjedt a heavy metalra, a progresszív rockra, de még az elektronikus zenékre is. A Rolling Stone magazin úgy rangsorolta, mint a világ 14. legnagyobb gitárosa. Itt megint a nap mint nap felé áradó hangos zene okozta a gondokat, kialakult Beck-nél egy mérsékelten fájdalmas fülzúgás. Meg kell jegyezni, hogy Beck nagy lehetőséget kapott az áttörésre, amikor a Yardbirds gitárosa lett Eric Clapton után, de még Jimmy Page előtt.

3. Eric Clapton

Hogy is lehet elkezdeni egy ilyen legenda bemutatását. Mondjuk csak azt, hogy a Rock and Roll Hall of Fame-be három alkalommal bekerült, ezzel ő az egyetlen művész, aki ezt elérte. A sikert és a világhírnevet a Yardbirds, a Cream és a Derek & The Dominoes hozta meg neki, gyakorlatilag olyan népszerűséget szerzett magának, mely halhatatlanná tette. Akkor még nem lehetett tudni, hogy drogfüggőséggel, alkoholizmussal és szakadatlan fülzúgással kell szembenéznie azért, hogy időtlennek méltán mondható zenéit megalkossa. Kemény életet élt, mely a hallásába került.

2. Pete Townshend

Kicsoda? PETE TOWNSHEND! Ő az a fickó, aki megírta az első rockoperát, gitárzúzása kulturális jelenségnek mondható. Olyan időtálló dalok szerzője, mint a "My Generation", a “Won’t Get Fooled Again” és a “Pinball Wizard”. A világ leghangosabb zenekara, a The Who tette őt is halláskárosulttá. A hangos zene, a pirotechnikai berendezések rendszeres alkalmazása könnyen garantálta a halláscsökkenést. Annak ellenére, hogy a zenekar minden tagja szenved ezzel a problémával, ugyanúgy folytatták a koncerteket, ahogy korábban.

1. Ludwig van Beethoven

Ki más lehetne az első helyen, mint a történelem legendás süket zeneszerzője? A lista legtöbb tagja már jó ideje zenével foglalkozott, és többnyire annak köszönhette hallásvesztését. Beethoven 1819-re teljesen megsüketült, ennek ellenére folytatta remekművei megalkotását, mint például a Kilencedik szimfóniát. A történészek még vitatják, hogy mi okozhatta pontosan a süketség kialakulását, úgy vélik, talán a szervezetében lévő nagy mennyiségű ólom. Hogy miért vesztette el hallását, rejtély marad, de a zenéje örökké fog élni, és hallhatja minden ember generációról generációra.

Forrás: Listverse

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák