3 hallássérült legendás híresség a filmvászonról

  • 31.07.2017
  • Jáksó Nóra

A világon 360 millió embert érint a halláskárosodás, mely nem kíméli a hírességeket sem.

William Shatner

Nagy kedvencünk, T.J.Hooker megformálója, évtizedek óta szenved a kínzó fülcsengéstől. 1967-ben a Star Trek sorozat egyik epizódjának forgatásán történt, hogy Leonard Nimoy színésztársával együtt túl közel álltak egy robbantáshoz, ami után azonnal csengeni kezdett a fülük, bár Shatnernek jóval erősebben, mint kollégájának. A bosszantó fülzúgás azóta sem múlt el, kénytelen volt beletörődni, hogy az élete részévé vált. Úgy fogalmaz, hogy a fülcsengés elrabolja az embertől a csendet, megzavarja a mindennapokat, és elkeserítő a tudat, hogy egy pillanatra sem lehet megszabadulni tőle. Az Amerikai Tinnitus Egyesület lelkes támogatójaként azért reménykedik egy végleges gyógymódban. Addig is egy fülbe helyezhető parányi, fehér zajt kibocsátó zajgenerátor készülékkel enyhíti a panaszait, melyet egész nap visel, még éjjel is.

Robert Redford

A számtalan felejthetetlen alakítást nyújtott, mai napig aktívan dolgozó Oscar-díjas színészt 77 esztendős korában érte utol a halláskárosodás, melynek azonban semmi köze nem volt az életkorához. A 2013-as ’Minden odavan’ (All is Lost) című kalandfilmje forgatásán a rettentő vihar és a hajójába csapódó hullámok szimulálására a stáb tagjai tűzoltó tömlőket használtak. Redford fejét és fülét a bal oldalon egymás után többször is nagy erejű ütés és sok víz érte, aminek a következménye egy olyan súlyos fülgyulladás lett, mely miatt hatvan százalékban véglegesen elvesztette a bal fülében a hallását. A színész mégsem bánkódik. Szerinte megérte a veszteség, ugyanis nagyon büszke a filmjére, még ha ilyen kockázattal is járt.

Leslie Nielsen

A Csupasz pisztoly trilógia imádnivalóan kétbalkezes Drebin hadnagyának alakítója – aki sajnos már nincsen közöttünk - 1987 óta szenvedett halláscsökkenéstől, és azóta viselt hallókészüléket. Saját bevallása szerint a hallókészülék számára igazi életmentő tárgyat jelentett, mely nélkül nem tudott volna színészként dolgozni. Bár ahogy idősödött, egyre romlott a hallása, különösen ügyelt arra, hogy ne rontsa tovább azzal, hogy például túl hangosan hallgat zenét. A népszerű színész a Better Hearing Institute (Jobb Hallás Intézet) nevében többször is megjelent a nyilvánosság előtt, hogy felhívja az emberek figyelmét a hallás megőrzésének fontosságára, valamint a halláskárosodás életminőségre gyakorolt negatív hatásaira. Véleménye szerint, mivel a hallásromlás egy aktív folyamat, mindenkinek aktívan kell tennie ellene, és kontroll alatt tartani. Érdemes megfogadnunk a tanácsát!

Fotók: William Shatner: Gage Skidmore/wikimedia, Robert Redford: Steve Jurvetson/wikimedia, Leslie Nielsen: Alan Light/wikimedia

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák