Phil Collins és a halláscsökkenés

  • 23.05.2014
  • Varga Zsófia

A zenevilág egyik legkiválóbbja bejelentette: kilép. Énekes, előadóművész, zenei legenda, aki bejelentett, hogy elhagyja a zenei színteret egészsége miatt. Az egyik fő ok az évről évre romló hallása. A zenészek esetében a hallásvesztés elég komoly akadályt jelent munkájuk végzésében. Komoly veszteség a zene szerelmeseinek, akárcsak a zenésznek magának is.

Mi okozta a halláskárosodást?

Ez egy nagyon jó kérdés, mely külön figyelmet érdemel. A halláscsökkenés egyik leggyakoribb oka a krónikus zajexpozíció. Collins a zeneipar aktív tagja, túl több ezer koncerten, könnyen belátható, hogy a fülei hatalmas pofonokat kaptak az évek során. A koncerteken tapasztalható magas zajszint az előadóknak és az azon résztvevőknek egyaránt okozhat átmeneti halláscsökkenést. Amikor ez az expozíciós szint évekig gyakran ismétlődik, akár napról napra, a belső fülben keletkezett kár állandóvá válhat. Collins már több, mint 40 éve a zeneipar aktív szereplője, így érthető, hogy hallása jelentős mértékben romlott mára.

Mennyi a túl zajos?

Az állandó zajártalomtól kialakuló halláscsökkenést zaj okozta halláskárosodásnak nevezzük. Ez a fajta hallásvesztés összefüggésbe hozható a krónikus zajártalommal, melyet a 75dB-t meghaladó erősségű hangok váltanak ki. A hangerősség mérésével megkülönböztethetjük a hangos és a lágy hangokat. Mivel a hangok megváltoztatják a levegő hullámait, decibelben mérhető azok intenzitása, ahogy a levegőben haladnak.

A hűtőszekrény által kibocsátott hang körülbelül 45dB. A városi forgalom zaja elérheti a 85dB-t, a koncertek pedig a 100dB-t. A normál beszélgetés hangerőssége 60dB körülre tehető. A zaj okozta halláskárosodás fellépéséhez a hangerősségnek meg kell haladnia a 75dB-t.

Hogyan védhetem a fülem a zajexpozíciótól?

A legegyszerűbb módja, hogy megvédjük a hallásunkat és megelőzzük a maradandó károsodást a fülben, hogy kerüljük a hangos zajokat. Bár ez szinte lehetetlen, különösen, ha olyan munkahelyen dolgozunk, amely tele van zajokkal. Ilyen esetben csökkenteni kell a zajexpozíciót. Érdemes továbbá füldugót, fültokot viselni, ezek megállíthatják vagy legalább csökkenthetik a hang intenzitását, mely potenciálisan károsítja a füleket.

Phil Collins jövöje

Egyelőre bizonytalan, hiszen az a károsodás, melyet az ő füle elszenvedett, nem valószínű, hogy visszafordítható és visszanyeri valaha a hallása épségét. Hallókészülékre lesz szüksége. Nála viszont más egészségügyi problémák is befolyásolnak.

Forrás: Healthy Hearing

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák