6 ok a hallásvizsgálatra

  • 30.06.2014
  • Varga Zsófia

Nem számít hány évesek vagyunk, sem a családban történt előzmények vagy az általános egészségi állapotunk, a hallás vizsgálata egy fontos alapja lehet a jó közérzetnek. Közel 35 millió ember szenved valamilyen fokú halláscsökkenéstől, de a legtöbben átlagosan 7-10 év után kezdenek el vele foglalkozni. Íme néhány ok, amiért érdemes minél előbb megvizsgáltatnunk magunkat.

Küszködés a munkával

Ha az embernek halláskárosodása van, ez komoly gondokat tud okozni a munkahelyén. Például könnyen előfordulhat, hogy nem halljuk a főnökünk kérését, valamilyen fontos információt vagy egy ügyfelet konferenciabeszélgetés közben.

Kis dolgok

Szeretjük hallgatni az olyan hangokat, mint a madarak csicsergése, a víz hullámzása vagy a gyerekek nevetése. Nem is gondolnánk, mennyiben hozzájárulnak ezek a hangok az ember általános jólétéhez és boldogságához. Továbbá azok, akik halláskárosodással küzdenek, gyakran tapasztalnak feszültséget és stresszt párjukon, családtagjaikon. Folyamatosan kérni kell őket, hogy ismételjék meg mondandójukat. Egy idő után nehéz fenntartani a folyamatos kommunikációt, különösen ha távolabb élünk szeretteinktől.

Halláscsökkenés és biztonság

Az ember nem hall olyan hangokat, melyek elengedhetetlenek a biztonsághoz. Ilyen például amikor nem hallunk valamit egy építkezésen, egy szirénát vagy a tűzjelzőre nem ébredünk fel. Ha kezeljük a hallásvesztést, rengeteget teszünk saját biztonságunkért.

Senki sem ellenőrzi

A hallásvesztés nehezen észlelhető, mert az általános orvosi szűrővizsgálatok nem foglalják magukban a hallás ellenőrzését. Lehet, hogy úgy tűnik, hallásunk remek állapotban van, de mivel a rutinvizsgálatoknak csak 16%-a foglalja magában a hallás vizsgálatát is, nem kapunk eredményt erről. Ha úgy érezzük, fennáll a halláskárosodás lehetősége, beszéljünk orvosunkkal. Ő valószínűleg tud ajánlani megbízható orvost ilyen téren.

Általános jólét

Tudtad, hogy a kezeletlen halláskárosodás okozhatja és felgyorsíthatja az egyéb testi és lelki egészségügyi problémákat?

Depresszió és elszigeteltség: Ha nem halljuk rendesen a többieket, amikor a családdal, a barátokkal, a munkatársakkal vagy bárkivel beszélgetünk, az könnyen elszigetelődéshez, depresszióhoz vezethet. A társasági események veszíthetnek fényükből, mert nem tudjuk őket úgy élvezni, mint korábban.

Halláskárosodás és demencia: A Johns Hopkins University tanulmánya megállapította, hogy az enyhe halláscsökkenéstől szenvedő emberek kétszer nagyobb valószínűséggel tapasztalnak demenciát, mint mások. Azonban ahhoz, hogy kiderítsék a kapcsolat pontos okát, további vizsgálatokra van szükség. Az egyik elmélet szerint a halláskárosodás egyik lehetséges hozománya az elszigetelődés, mely okozhat kognitív hanyatlást is.

Az Alzheimer-kór nagyobb kockázata: A National Institute of Aging talált kapcsolatot az Alzheimer és a halláskárosodás között. Eszerint minden 10 decibeles károsodás 20%-kal növeli a betegség kialakulásának kockázatát.

Tanulási nehézségek gyerekeknél

A legtöbb ember úgy gondolja, a halláskárosodás leggyakrabban az idősebbeket érinti, ezért is ritkán vizsgáltatják hallásukat. Sajnos gyerekeknél gyakran tapasztalható halláscsökkenés, ilyenkor például nem hallják a tanárt se rendesen.

Ez csak néhány a sok ok közül arra, hogy megvizsgáltassuk magunkat. Még ha épp nem is tapasztalunk tüneteket, a hallás fontos.

Forrás: Healthy Hearing

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák