A cukorbetegség és a halláskárosodás kapcsolata

  • 26.05.2014
  • Varga Zsófia

Ha cukorbeteg vagy, valószínűleg már megszoktad a rendszeres egészségügyi ellenőrzéseket, szűrővizsgálatokat. Ilyen alkalmakkor nem árt megejteni egy hallásvizsgálatot is.

2008 júliusában a National Institute of Health (NIH) azt találta, hogy a cukorbeteg emberek kétszer olyan valószínűséggel lesznek halláskárosultak, mint mások. Azoknál, akiknél megemelkedik a vércukorszint, szintén nagyobb a lehetőség (30%) halláscsökkenés kialakulására.

Az USA lakosai közül 26 millió gyermek és felnőtt cukorbeteg, ez az egyik legfőbb oka a szívbetegségek és a stroke, valamint leggyakoribb oka a veseelégedetlenségnek, a vakságnak és számos más betegségnek.

Az egészségügyi szakemberek hisznek benne, hogy a cukorbetegség befolyásolja a hallást különféle módokon:

  • A magas vércukorszint olyan kémiai változásokat eredményez a belső fül ereiben és idegeiben, mely hatással van a szervezet hallást közvetítő képességére.
  • Kialakulhat érzékenység bizonyos típusú műanyagokra, melyeket a hallókészülék gyártásban használnak, illetve élesztőre, gombára, és hajlamosabb az ember a hallójárat fertőzéseire.
  • A cukorbetegség eredményezheti a fülben található szőrsejtek elveszítését, melyek nélkülözhetetlenek a hallás egyensúlyához, épségéhez.

A cukorbeteg nők sokkal inkább hajlamosak a hallásvesztésre, mint férfi társaik. Főleg olyan nőknél üti fel a fejét a hallásvesztés, akik nem ellenőrzik megfelelően cukorbetegségüket.

Ha túlsúlyosak vagyunk, beszéljünk háziorvosunkkal egy diétáról és megfelelő edzőprogramról. A fogyás és a vércukorszint szabályozása jótékony hatással van az erekre és az idegekre, javítják az általános egészségi állapotot. Tanulmányok szerint, ha testsúlyunk 7%-át leadjuk, jelentősen csökken a cukorbetegség kialakulásának esélye.

Lehetséges, hogy halláskárosodásunk van, ha valaki pár méterre áll tőlünk, és normál hangerejű beszédét már nem értjük egy étteremben vagy más zajos környezetben, illetve ha meg kell kérnünk, hogy ismételje meg mondanivalóját. Amennyiben ezeket tapasztalnánk magunkon, keressünk fel egy orvost minél előbb, hogy még időben elkezdhessük megfelelően kezelni problémánkat.

Forrás: Healthy Hearing

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák