A dohányzás és a halláskárosodás

  • 26.05.2014
  • Varga Zsófia

Bizonyára a legtöbben tisztában vannak azoknak a betegségeknek a listájával, melyeket a dohányzás okoz, pl. szívbetegségek, rák, légzőszervi problémák. Most felvehetjük a listára a hallásvesztést is. Ha mi magunk dohányzunk vagy olyannal élünk együtt, kockáztatjuk hallásunk egészségét.

A hallással foglalkozó egészségügyi szakemberek azt gyanítják, hogy a dohányzás hozzájárul a halláskárosodáshoz. Az első ezt megerősítő tanulmány 1962-ben látott napvilágot. A Journal of the American Medical Association 1998 júniusában megjelent cikk szerint a dohányosok 70%-kal nagyobb eséllyel lesznek halláskárosultak, mint a nem dohányzók.

A New York University School of Medicine kutatói megállapították, hogy azok a tizenévesek, akik cigarettafüstnek vannak kitéve, két-háromszor nagyobb valószínűséggel szenvednek halláskárosodástól, mint akiket csekély vagy semmilyen expozíció nem ér. A 2011-es kutatásban résztvevőknek fogalma sem volt róla, hogy a hallásukkal probléma lenne.

Ha bajban vagyunk annak megértésével, hogy miként befolyásolhatja valami a hallásunkat, amit a tüdőnkbe lélegzünk, gondoljunk csak át! A megfelelő véráramlás és kellő mennyiségű oxigén egyaránt fontos ahhoz, hogy a belső fül szőrsejtjei egészségesek maradhassanak. Dohányzás közben a nikotin és a szén-monoxid lebontja az oxigént, mely a test minden erére kihat.

Továbbá a dohányzás irritálja a füleket. A hallással foglalkozó szakemberek úgy vélik, a nikotin befolyásolja a neurotranszmittereket, melyek felelősek a hallóideg mentén történő tevékenységekért az agyban.

A nikotin ototoxikus anyagnak tekinthető, ami azt jelenti, hogy károsítja a hallást. A károsodás kiváltása mellett okozhat fülzúgást (tinnitus), szédülést. A dohányzás érzékennyé teszi a füleket a hangos zajokra, ezért hajlamosabbak a zaj okozta halláskárosodásra.

Tanulmányok szerint, minél tovább dohányzik valaki vagy teszi ki magát dohányfüstnek, annál nagyobb kárt okoz a hallásában. Egy jó hír viszont, hogy az utolsó cigaretta után 20 perccel a vérnyomás csökken és a keringés javul. Nyolc órán belül a szén-monoxid és az oxigén szint normalizálódik. 48 órán belül javul a szaglás, ízlelés, és elkezdenek regenerálódni az idegvégződések.

Ez jó hír a hallás egészségének szempontjából, bár visszafordítani nem lehet semmilyen szenzori-neurális halláskárosodást sem, ha már kialakult. A dohányzásról való leszokással azonban megakadályozhatjuk, hogy nikotin okozta halláskárosodást szenvedjünk.

Forrás: Healthy Hearing

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák