A fültubus-beültetés 5 lehetséges szövődménye

  • 24.01.2016
  • Jáksó Nóra

A középfülgyulladás, különösen gyerekeknél, gyakran visszatérő, krónikus problémává válhat. Ha a középfülben sűrű, sárgás színű váladék gyülemlik fel, savós középfülgyulladásról beszélünk. Súlyos, tartós fájdalom, láz esetén az orvos miringotómia végzését javasolhatja. Ennek során a dobhártyán kis nyílást vágnak, hogy a dobüregben felhalmozódott váladék kiürülhessen. Szükségessé válhat a dobhártyába szellőző tubus, ún. grommet behelyezése is, mely segíthet a dobüreg szellőzésének helyreállításában.

Mint minden műtétnek, a fültubus-behelyezésének is lehetnek kockázatai:

1. A beavatkozás során véletlenül megsérülhetnek a fül egyes részei és a dobhártyán hegesedés jelentkezhet. A sérülés következtében fájdalmas duzzanat és gyulladás is kialakulhat. A műtét utáni halláscsökkenés akár állandósulhat is.

2. A tubus elősegíti a felesleges folyadék távozását, mely általában két-három nap alatt lezajlik. Ritka esetben azonban a szivárgás elhúzódhat, és a műtét után több mint négy nappal is tovább folytatódhat.

3. Szintén ritkán, de előfordulhat, hogy a dobhártya bemetszése rendellenes vérzést vált ki.

4. A fültubus fontos feladata a fül szellőztetése, ám ez egyúttal a fertőzések kockázatát is megnöveli, mivel a nyíláson át a kórokozók könnyebben bejutnak a fülbe. Ezt kerülendő, a fület óvni kell a víztől vagy speciális füldugót kell viselni. A fertőzést erős fülfájás, folyadékszivárgás, láz és fáradtság jelezheti.

5. A fültubus a műtét után általában 6-14 hónap múltán magától is kiesik a fülből. Lehetséges azonban, hogy ez nem történik meg, ilyen esetben pedig újabb beavatkozásra van szükség a cső eltávolítására.

Ha valamelyik szövődmény jelentkezik, haladéktalanul forduljunk kezelőorvosunkhoz!

Bármennyire ijesztő a szülő számára a betegség okozta halláscsökkenés kockázata, ne siessük el a gyermek műtétjét, mivel a tubus-beültetés tüneti kezelést jelent. A háttérben általában a fülkürt nem megfelelő működése áll, ezt kell helyreállítani. Egyes fül-orr-gégész szakorvosok nem javasolják sem a műtétet, sem a fül azonnali felszúrását, mivel a folyadék 6 hét alatt magától is felszívódhat. Ezért célszerű legalább kétszer megvizsgáltatni gyermekünk fülét, hogy nyomon lehessen követni, fennáll-e még a probléma.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák