A genetika, a kor, a zajok és az egészség

  • 26.05.2014
  • Varga Zsófia

Mintha csak tegnap lett volna, amikor minden suttogást kristály tisztán hallottunk. De most, ahelyett, hogy élveznénk a zene hangját, kénytelenek vagyunk a csendét. Mi történt? A legvalószínűbb magyarázat a halláskárosodás, mely több hatás kombinációjának köszönhető. Olvass csak tovább!

Nem vagy egyedül

Először is jó tudni, hogy a halláskárosodás nem csak szimplán elterjedt, sokkal elterjedtebb, mint az korábban bárki is gondolta volna.

Egészégügyi szakemberek előzetes becslései szerint az Egyesült Államokban 23-31 millió embert érint a halláscsökkenés problémája. Ez azonban csak egy becslés, mely nem teljesen megbízható. A John Hopkins Egyetem kutatói által készített tanulmány ki is mutatta, hogy tönn mint 55 millió amerikainak van halláskárosodása az egyik vagy mindkét fülében.

Bár a vizsgálat újra megerősítette, hogy a halláskárosodás gyakori idős korban, felfedeztek egy érdekességet: sokkal gyakoribb a fiataloknál, mint ahogy azt korábban gondolták.

A gének

Egy kiterjedt kutatás azt sugallja, hogy a hallásvesztésben szerepet játszhatnak a gének. Az emberi szervezet 25.000 gént tartalmaz, melyből a tudósok szerint 100 bizonyíthatóan kapcsolatban áll a halláscsökkenéssel.

Az európai kutatók azonosítottak egy gént, mely egységesen a leggyakoribb oka lehet annak, hogy a belső fül csontja abnormálisan fejlődjön, ezáltal a halláskárosodás egy lehetséges forrásának tekinthető. Egy másik gén mutációja pedig az öröklödő süketségért felelős a vizsgálatok szerint.

Arra is több bizonyíték utal, hogy a hallásvesztésre genetikailag hajlamos középkorú és idős embereknek különösen óvatosnak kell lenniük. Érdemes kiemelt figyelmet fordítaniuk a környezeti kockázatokra, mint a tartós hangos zajhatásokra, valamint a gyógyszerek mellékhatásaira, melyek káros hatást gyakorolhatnak a fülekre.

Egyes antibiotikumok, gyulladáscsökkentők, vérnyomás- és kemoterápiás gyógyszerek ártalmasak lehetnek a hallásra. Egyes esetekben az ilyen kezelések hatása nem jelenik meg azonnal, hanem fokozatosan rosszabbodik az idő előrehaladtával. Ezért a legjobb, amit tehetünk, hogy konzultálunk az orvossal a mellékhatásokról és kockázatokról.

Az öregedés és a zajok - veszélyes kombináció

Gyakran párosítjuk a halláscsökkenést az öregedés folyamatával. Nem hiába, hiszen ahogy öregszünk, egyre kevésbé reagálnak füleink a hanghullámokra. Ez az állapot a presbycusis. 65 éves kor felett egyre nagyobb az esély rá, 75 év felett pedig az embereknek kb. a fele él együtt némi halláskárosodással.

A tudósok szerint a halláskárosodásnak lehetnek genetikai és környezeti okai, de nincs kétség afelől, hogy a környezeti zajok károsak a hallórendszerre. Rengeteg ember van kitéve nap mint nap veszélyes zajszintnek, számuk pedig egyre csak növekszik. Szüleink és nagyszüleink esetében a hallásvesztés jelensége főleg 40-50 éves korban ütötte fel a fejét, napjainkban azonban már a tizen- és huszonévesek is megtapasztalják sajnos.

Súlyfelesleg + dohányzás = halláskárosodás

Az nem meglepő, hogy a dohányzás és az elhízás negatív hatást gyakorol a szerveztre, amibe viszont a hallás is beletartozik az általános egészség mellett. Egy 2008-ban megjelent belga tanulmány egyértelmű összefüggést talált a dohányzás, az elhízás és a rossz hallás között, mivel ezek veszélyeztetik a vér megfelelő áramlását a szervezetben, így a fülben is.

A kutatók által kimutatott legmeggyőzőbb bizonyíték a mai napig, hogy a halláskárosodás mértéke arányos az egyén testtömeg indexével és a naponta elszívott cigaretták számával. A tanulmány szerint, ha egy személy több, mint egy éve dohányzik rendszeresen, romlik a hallása.

Ez még nem minden

Egy másik lehetséges halláskárosodást kiváltó ok a cukorbetegség. Körülbelül kétszer olyan gyakori a hallásvesztés a cukorbeteg felnőtteknél, mint az egészségeseknél.

A cukorbetegség jelentősen hozzájárul a halláscsökkenéshez, és mivel egyre sűrűbben találkozni vele, a hallásvesztés egyik leggyakoribb kiváltó okává is válhat.

Ennyi lehetséges kiváltó ok mellett vajon elkerülhető a halláskárosodás? Megakadályozhatjuk vagy arra vagyunk ítélve, hogy előbb utóbb szenvedjünk tőle? A válasz erre a kérdésre saját magunkban rejlik.

Tájékozódjunk és tegyünk ellene!

Genetikau felépítésünket nem változtathatjuk meg, ahogy az öregedés folyamatát sem állíthatjuk le, viszont az egészségesebb életmódért sokat teketünk. A következő tippek egyszerűnek tűnhetnek, de elkerülhetetlenek a helyes úton való elinduláshoz:

  • Kerüljük a hosszan tartó, fokozott zajterhelést, tehát a 85dB-nél hangosabb zajokat! Ha hangos környezetben dolgozunk, használjunk füldugót vagy más védőfelszerelést!
  • Tegyük le a cigarettát! Nem csak a hallásra, a testben lévő összes szervre káros.
  • Túlsúly esetén próbáljunk megszabadulni pár felesleges kilótól, egészségesebben étkezni, és rendszeres testmozgást bevezetni a mindennapokba.
  • Ha cukorbetegséget gyanítunk, vizsgáltassuk meg magunkat! Ha már diagnosztizálták, kezeljük megfelelően a betegséget!

És van még néhány dolog, amit meg kell tenni a jó hallás érdekében.

Vizsgálat

A rendszeres egészségügyi ellenőrzéshez hozzátartozik a hallás vizsgálata is. Lehetőleg minden évben bizonyosodjunk meg róla, hogy változott-e a hallás.

Forrás: Healthy Hearing

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák