A halláskárosodás fokozatai és típusai

  • 26.08.2014
  • Varga Zsófia

A halláskárosodás fokozatai

A hangokkal kapcsolatos vizsgálatok eredményeit audiogramm nevű diagramon foglalják össze. Ábrázolják rajta a hangerőt fentről lefelé, az alacsony és magas frekvenciát pedig balról jobbra. A halláskárosodást (Hearing Loss - HL) decibelben (dB) mérik és leírják az általános kategóriákat. A hallásvesztés nem mérhető százalékban. Az általános hallásvesztés kategóriákat használja a legtöbb hallással foglalkozó szakember.

Ezek a következők:
- A normál hallás (0-25dB HL)
- Az enyhe halláskárosodás (26-40dB HL)
- Mérsékelt halláskárosodás (41-70dB HL)
- Súlyos halláskárosodás (71-80dB HL)
- Mélységes halláskárosodás (nagyobb, mint 91dB HL)

A halláskárosodás típusai

A külső és a középfül továbbítja és átalakítja a hangot, melyet a belső fül kap meg. Ha probléma van a külső vagy középfüllel, konduktív halláskárosodás lép fel. Amennyiben a baj forrása a belső fülben található, egy idegi vagy szőrsejt okozhatja a veszteséget. Vegyes eredményeket érnek el a közép vagy belső fülnél jelentkező halláskárosodásokkal szemben (idegi károsodás).

Vezetéses halláscsökkenés lép fel, ha a hang nem jut át hatékonyan a hallójáraton, a dobhártyán, a csontocskákon a középfülbe, ezáltal csökken a hangereje. Ilyen fajta veszteség akkor fordul elő, ha a hallójáratot blokkolja a fülzsír, ha folyadék van a középfülben, középfülgyulladás lép fel, tehát ha valami akadályozza a hallójáratot vagy betegség jelentkezik.

Egy vezetéses halláscsökkenést tapasztaló személy általában úgy érzi, hogy a füleket valami lezárja, eltömíti. Ilyen hallásvesztésnél az ember halkabban beszél, mert a saját hangját hangosabban hallja. A ropogós ételek, mint a zeller, sárgarépa vagy chips hangja sokkal hangosabbnak tűnik, ezért ahhoz, hogy hallja, mikor hozzá beszélnek, abba kell hagynia a rágást. A vezetéses halláscsökkenés minden esetében alapos vizsgálat szükséges a sebészeti lehetőségek megállapításához.

Idegi halláskárosodás a leggyakoribb típusú halláscsökkenés. A hallókészüléket viselők több mint 90%-a idegi halláscsökkenéstől szenved. Ennek leggyakoribb okai a korral járó változások és a zajhatások. Az idegi halláscsökkenésnél is előfordulhatnak a belső fülben zavarok, a belső folyadék fokozott nyomása vagy idegi átviteli zavarok. Az idegi hallásvesztést belső fül veszteségnek vagy idegveszteségnek is gyakran nevezik. Évekkel ezelőtt sok szakember úgy vélte, hogy az ilyen típusú hallásvesztés ellen nem lehet tenni semmit, de ez manapság helytelen felfogás. Sok kiváló lehetőség adódik az idegi halláscsökkenés kezelésére.

Ilyenkor a beteg személy hallja, hogy mások beszélnek, de nem érti, mit mondanak. A beszéd hangerejének növelése csak nagyobb zavart okoz. A jobb halláshoz és a megértéshez csendes helyre van szükség.

Centrális halláskárosodás akkor jelentkezik, amikor az agy hallásközpontjában jelenik meg valamilyen betegség, sérülés, daganat miatt, örökletes vagy ismeretlen okokból kifolyólag. A hangerőt ez nem feltétlenül befolyásolja, de a beszéd megértése itt is gondot okoz, a halláskárosult nem képes megérteni a hallottakat. Természetesen a hangerőnek és a tiszta beszédnek nagy szerepe van.

Forrás: Healthy Hearing

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák