A hallásvesztés: átmeneti vagy tartós?

  • 24.09.2014
  • Varga Zsófia

Abban a pillanatban, hogy saját magunknál vagy egy szerettünknél változást észlelnénk a hallás állapotában, keressünk fel egy orvost. A tapasztalt átmeneti halláscsökkenést gyakran lehet korrigálni mielőtt állandósulna.

Átmeneti halláskárosodást eredményezhet valamilyen akadály a hallójáratban vagy más egészségügyi probléma. Az okok az alábbiak lehetnek:

Fülfertőzés: Néha egy komolyabb megfázás is okozhat fülgyulladást. Bár ez többnyire inkább csak gyermekeknél jellemző, bármely életkorban felütheti a fejét. A fülgyulladás otthon is kezelhető, de csak jót tehetünk azzal, ha egy orvossal is megnézettjük, ő eldönti, szükséges e antibiotikumos kezelés.

Felhalmozódott fülzsír: A belső fül szőrtüszői és mirigyei termelik a cerument, más néven fülzsírt. Bár ez a viasz általában magától esik ki a fülből vagy gyengéd mosással lehet eltávolítani, néha felhalmozódik és lezárja a hallójáratot. Amikor ez megtörténik, az ember úgy érzi, mintha be lennének dugulva fülei, csengés és zúgás kíséri, nem ritkán hallásvesztés jelentkezik. Ha a viaszt nem lehet óvatosan, meleg vizes ronggyal eltávolítani, keressünk fel egy orvost. Ha megpróbálnánk magunk eltávolítani a fülzsírt, használjunk puha pamut törlőkendőt, ne nyomjuk túl mélyre, mert átszúrhatja a dobhártyát.

Kimerítő testmozgás: Amikor keményen edzünk, előfordulhat átmeneti hallásvesztés. A hallás általában néhány óra alatt visszatér a normál szintre. Ha a tünetek nem múlnának, keressünk fel egy orvost.

Magas vérnyomás: Ha már csengést vagy zümmögő hangot hallunk, mely nem akar múlni (tinnitus), bölcs dolog elmenni orvoshoz. Néha a fülzúgás kapcsolatban állhat más egészségügyi problémákkal, mint a magas vérnyomás vagy a szív- és érrendszeri betegségek.

A zaj okozta halláskárosodás: Gyakori az átmeneti halásvesztés és a fülzúgás, amikor hangosabb zajnak vagyunk kitéve, mint egy rock koncert, zajos gépek stb. A hallás sok esetben visszatér a normális szintre, de érdemes védenünk valamilyen hallásvédelmi eszközzel, mint füldugó, fülvédő, ha ilyen helyzetbe kerülünk. A hosszabb ideig tartó túlzott zaj okozta károsodás leggyakoribb formája a szenzori-neurális hallásvesztés, ami állandó.

Természetesen a zaj okozta halláskárosodás nem az egyetlen módja a végleges hallásvesztés kialakulásának. Ha szerencsések vagyunk, sokáig élhetünk egészséges hallással. Néhányan már úgy születnek, hogy sérült a hallásuk vagy fejlesztésre szorul. Megint mások elvesztik a hallásukat valamilyen trauma következtében, fejsérülés miatt, egyéb betegségekből kifolyólag vagy gyógyszerek, kábítószerek hatására, melyek véglegesen károsítják a hallást.

Mindentől függetlenül, ha azt tapasztalnánk, hogy változás történt hallásunkkal, keressünk fel egy szakembert, aki meghatározza, hallásunk ideiglenesen romlott-e, megfelelő tanácsokkal lát el minket a kezeléshez.

Forrás: Healthy Hearing

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák