A Meniere kór megértése

  • 05.11.2014
  • Varga Zsófia

A legtöbbünkkel már előfordult, hogy hirtelen felállva elszédült kicsit vagy egy túl hangos rendezvény után csengett a füle. És bizonyára sokan tapasztaltuk már megfázás vagy felső légúti fertőzés eredményeként a füldugulást. Ha ez a három tünet egyszerre van jelen, előfordulhat, hogy Meniere betegséggel van dolgunk, mely egy a hallást és az egyensúlyt érintő belső fül rendellenesség.

2010-ben a National Institute on Deafness and Other Communication Disorders (NIDCD) kutatott a témában, becsléseik szerint az Egyesült Államokban 615.000 ember szenved Meniere szindrómától, és évente 45.000 újabb esetet diagnosztizálnak. Ez a krónikus betegség általában a 40 és 60 év közöttieket érinti, de bármely életkorban megjelenhet.

Az egészségügyi szakemberek szerint a Meniere szindrómával megjelenő egyensúlyzavarokat a belső fülben lévő folyadék okozza. Bizonyos tényezők hatással lehetnek az egyensúlyra, mint a migrén, fejsérülés, vírusos fertőzések és a nem megfelelő hallójárat működés. Egyesek úgy vélik, ebben az öröklődésnek is szerepe lehet.

A Meniere kór rengeteg kellemetlenség okozója, ráadásul a mindennapi tevékenységekre is hatással van. Tartós szédülést eredményezhet, romlik a hallás, gyakran tapasztalható hányinger és hányás. Amellett, hogy a hallásvesztés maradandó, a betegek gyakran szenvednek erős hányingertől a szédülés miatt, valamint kialakulhat depresszió, szorongás.

Ha már tapasztaltuk az említett tünetek valamelyikét rendszeresen, ideje ellátogatunk háziorvosunkhoz, hogy kizárhassuk más súlyosabb betegségek lehetőségét, mint a szívbetegségek vagy a magas vérnyomás. Ha az orvos Meniere betegségre gyanakszik, valószínűleg beutal minket egy fül orr gégészhez a végleges diagnózisért.

A Meniere kór diagnosztizálásához a következőknek kell teljesülniük:

  • Két, 20 percnél tartósabb szédülés
  • Halláscsökkenés az egyik fülnél
  • Fülzúgás vagy füldugulás érzet
  • Más egészségügyi problémák kizárása vizsgálat által

Bár nincs ismert gyógymód a Meniere betegségre, az orvos tud ajánlani módszert, mellyel csökkenthetőek a tünetek. Írhat fel gyógyszert a mozgáskoordinációs zavarokra és a hányingerre, valamint előírhat hosszútávú gyógyszeres kezelést a belső fül folyadékmennyiségének csökkentésére. Néhány érintettnek a hallókészülék viselése sokat segíthet, illetve terápiákkal lehet javítani az egyensúlyzavart. Súlyos esetekben a szédülést műtéti úton kezelik.

Ha már diagnosztizálták a Meniere-kórt, tudunk lépéseket tenni a tünetek enyhítésére. Együnk rendszeresen, vigyázzunk a sóbevitellel, találjuk meg a módját, hogy minimalizáljuk a stresszt az életünkben, kerüljük a koffeint, szokjunk le a dohányzásról.

Forrás: Healthy Hearing

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák