Aludjunk az egészséges fülekért!

  • 28.07.2014
  • Varga Zsófia

Nincs rá tudományos bizonyíték, hogy az egyszer-egyszer elhagyott éjszakai alvás tartósan negatív hatást gyakorolna a fizikai és érzelmi jólétre. De a dolog bonyolultabb azon emberek számára, akik krónikus vagy hosszan tartó álmatlanságtól szenvednek.

Túlzott fáradtságérzet, szédülés, ingerlékenység, ezek csak az általános jellemzők. Az álmatlanságnak lehetnek potenciálisan súlyos következményei az egészségre nézve. Igen, a hallásra is hatással van, és mint sok más betegség, az agyban kezdődik minden.

Gondolatok

Észre sem vesszük, hogy igazából nem is a fülünkkel, hanem az agyunkkal hallunk. Az agy számos létfontosságú funkció elvégzésére szolgál. Nem csak az öt érzékszervet ellenőrzi: a látást, a szaglást, a hallást, a tapintást és az ízlelést, hanem gondolatainkat, a memóriát, a beszédet, továbbá a végtagok mozgását, és számos szervünk által végzett feladatokat, melyek nélkülözhetetlenek az élethez.

Az agytörzs egy része fontos koordináló központja a szemnek, arcmozgásnak, hallásnak, és ezek összehangolódásának. Ezért, ha az agyműködés csökken, dominó elv érvényesül, az egyik részen keletkező probléma, más területeken is gondokat okoz.

Különböző vizsgálatok arra utalnak, hogy a nem megfelelő mennyiségű és minőségű alvás megváltoztatja az agyi aktivitást. Csökken rendes működésre irányuló képessége. Bizonyos esetekben komoly veszélyeket okozhat, hogy nem képes megfelelően feldolgozni az információkat.

A fáradt agy

Néhány éve San Diegoban végeztek kutatást olyan emberek segítségével, akik alvászavartól szenvedtek. Egyszerű verbális tanulási feladatokkal próbálták felmérni náluk az agyi aktivitás mértékét funkcionális mágneses rezonancia képalkotóval (fMRI).

Tizenhárom egészséges alanynál értékeltek először, hogy megállapítsák a normális alvási szokások melletti agyműködést. Ezután ébren tartották, és kb. 35 órán át figyelték őket. A kísérlet során különféle kognitív feladatokat kaptak. Az fMRI eredményei szerint részben nőtt, részben csökkent az aktivitás az agy bizonyos régióiban.

Nyelvi értelmezési feladat során azoknál, akik nem aludtak, egyértelműen gyengébb agyi aktivitást mutattak ki, kevésbé tudták értelmezni a beérkező hangokat. Tehát a megfelelő mennyiségű alvás elengedhetetlen ahhoz, hogy az agy friss legyen és tudja értelmezni a környezet hangjait.

Bárányszámlálás

Az alvással kapcsolatos követelmények mások lehetnek emberenként, függhetnek kortól, aktivitástól és számos más tényezőtől. Egy átlagos felnőttnek azonban kb. 7-8 órás pihentető alvásra van szüksége naponta. Emberek millióinak a jó éjszakai alvás felér egy küldetéssel.

Ha közéjük tartozol, mindenképp olvasd el az alábbiakat:

  • Kerüld a koffeint, az alkoholt és a cigarettát, különösen a lefekvés előtti órákban!
  • Mozogj rendszeresen, de az edzés legalább 3 órával alvás előtt legyen!
  • Alakíts ki magadnak egy lefekvési rutint! Pl. alvás előtt egy kád forró vízben fürdés.
  • Törekedj egy alvást segítő környezet kialakítására! Legyen a hálószoba csendes, sötét, lehetőleg hűvös és kényelmes!
  • Feküdj le aludni és kelj fel nagyjából ugyanabban az időben minden nap!
  • Tedd kényelmesebbé az ágyad! Az olvasás, TV nézés vagy zenehallgatás, és egyéb tevékenységek az ágyon kívül történjenek, az ágy csak az alvás helye legyen!
  • Lefekvés előtt kerüld a nagy étkezéseket!

Ne feledjük, a jó alvás elengedhetetlen ahhoz, hogy éberek és egészségesek legyünk, felfrissíti agyunkat, mely számos funkciót lát el, pl. a hang és a beszéd felismerését végzi.

Forrás: Healthy Hearing

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák