Fültisztító pálca: használjam vagy ne?

  • 18.09.2014
  • Varga Zsófia

Egyesek esküdni mernének, hogy vattacsomó ragadt a fülükbe a fültisztítás közben. Az orvosok számos olyan esettel találkoztak már, amikor valamilyen problémát okoztak ezek a kis fültisztító pálcák, például kiszakított dobhártyát. Számos negatív következménnyel jár az otthoni fültisztítás.

Az emberek néha hajlamosak extrém dolgokhoz nyúlni a szennyeződések eltávolításához. Néhány érdekes tárgy a fülészorvos asztaláról:

  • fültisztító pálca (semmi érdekes, várható volt)
  • hajtű
  • csipesz
  • tollak és ceruzák
  • szívószál
  • gémkapocs
  • gyerekjátékok

Figyelem! Soha ne tegyünk a fülünkbe semmilyen idegen tárgyat, mert veszélyes lehet, és komoly gondokat okozhat a hallószerveknél.

A hallójáratban speciális sejtek termelik a cerument, közismert nevén a fülzsírt. Egyes embereknél jóval gyorsabban halmozódik fel, mint másoknál. Gyakran ez a felhalmozódás csökkenti a hallást, valamint fájdalmakat okoz. Sokan mindent megtesznek azért, hogy ne kelljen orvoshoz menniük problémájukkal, és maguk próbálják meg eltávolítani a felgyülemlett fülzsírt. Bár jó megoldásnak tűnhet, időt és pénzt takaríthat meg az ember, de a fültisztító pálca ilyen esetekben sajnos többet árt, mint használ.

A dobhártya nagyon finom, ezért könnyen kárt tehetünk benne a vattapálcával. Egy kilyukadt dobhártya pedig egyáltalán nem kellemes érzés, erős fájdalommal és a fülből szivárgó folyadékkal járhat. Habár előbb vagy utóbb meggyógyul, a sérülés így is halláscsökkenéshez vezethet.

Felmerülhet az emberben: most akkor ne tisztítsam otthon a füleimet? Nehéz megtalálni a helyes választ erre a kérdésre. A fül külső, látható része könnyen tisztítható, elég hozzá egy kis víz és szappan. Magát a hallójáratot viszont a legtöbb esetben nem kell tisztítani. Hajmosásnál, zuhanyzás közben annyi víz kerül bele, ami fellazítja a felgyülemlett fülzsírt. A fülben spirál formában kifelé nő a bőr, vele együtt pedig leválik a felesleges viasz, ami többnyire alvás közben hullik ki a fülből.

Olyan esetekben, amikor nehéz a fülzsírt kimosni a hallójáratból, orvoshoz kell fordulni, aki egy kevés peroxidos vizet fecskendez a fülbe, amivel könnyen eltávolítható a szennyeződés. A folyamat teljesen fájdalommentes, emellett nagyon hatékonyan tünteti el a viaszt. Ha a probléma gyakran jelentkezik, érdemes az orvossal konzultálni a folyamat otthoni elvégzéséről.

Bármilyen rendellenesség tapasztalása esetén keressünk fel egy szakembert, aki a megfelelő eszközökkel könnyedén megoldhatja a problémát. Soha ne tegyünk semmit a fülünkbe, még az ujjunkat se, mert az tovább ronthat a helyzeten, vagy károsíthatja a dobhártyát, ami a hallás elvesztéséhez is vezethet.

Forrás: Healthy Hearing

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák