Mi az összefüggés a fülgyulladás és a reflux között?

  • 14.02.2016
  • Jáksó Nóra

Csecsemőknél és gyerekeknél nagyon gyakori panasz a középfül-gyulladás. Az ismétlődően visszatérő probléma időszakos halláscsökkenést okozhat, mely hatással lehet a gyermek beszédfejlődésére is. Még súlyosabb a helyzet, ha a középfülben váladék halmozódik fel. Ezt kiválthatja bakteriális vagy vírusos fertőzés, esetleg allergia, de az elmúlt években felfedezték, hogy a gyomorsav is felelőssé tehető.

Több tanulmányban is kimutatták, hogy a beteg gyerekek jelentős hányadánál a középfül váladékában pepszin, illetve annak inaktív formája, pepszinogén található - akár ezerszer nagyobb koncentrációban, mint a vérben. A pepszin egy fehérjebontó enzim, melynek normális esetben a gyomorban van a helye.
De akkor hogyan kerül a fülbe?

Az ok abban keresendő, hogy a gyerekek, mikor a hátukon fekszenek, a gyomorsav feláramlik a torkukba, és onnan a pepszin becsorog a középfül-üregbe. A gyakori középfül-gyulladás hátterében tehát a reflux is állhat. Ennek ellenére a szülők nem igen szoktak erre gyanakodni, mivel kevés gyermek panaszkodik refluxos tünetekre, például gyomorégésre, nyelési fájdalomra vagy savas szájízre.

Reflux okozta fülfájás és fülgyulladás természetesen felnőtteknél is előfordulhat. Ezért is fontos, hogy refluxbetegségünket ne hagyjuk kezeletlenül.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák