Öt tévhit a hallókészülékekkel kapcsolatban

  • 02.12.2015
  • Kocsis Tímea

Bár sokaknak szükségük lenne rá, mégsem viselnek hallókészüléket. A legtöbben félnek, idegenkednek tőle, holott a hallókészülék a hallásromlás kezelésének közismert eszköze. Egy kutatás szerint mégis minden 5 nagyothallóból mindössze 1 használ hallókészüléket világszerte. Az öt leggyakoribb tévhit bemutatásával talán javíthatunk ezen az arányon.

1. A hallókészülés nagy és feltűnő

Hallókészülékek ma már sokféle méretben és stílusban kaphatók, és nem mindegyik olyan szembeötlő, mint ahogy a legtöbben gondolják. A legkisebb, fülbe illeszthető (ITE) modellektől kezdve, amelyek a hallójártba lehet helyezni, a nagyobb fül mögé rögzíthető (BTE) készülékekig mindenki megtalálhatja a neki megfelelőt. A választást megkönnyítik a színes, mintás hallókészülékek, amelyeket egy kisgyermek is könnyebben elfogad.

2. Csak akkor van szükségem hallókészülékre, ha a hallásom már nagyon elromlott

Ha valaki már észrevette magán a hallásromlás jeleit, a helyzet sokkal rosszabb lehet, mint azt gondoljuk. Az agyunk ugyanis fokozatosan alkalmazkodik a hallásszint változásaihoz, ezért a hallásromlást csak akkor vesszük észre, amikor az már jelentős mértékű. Rendszeres hallásvizsgálatokkal megelőzhetjük ezt a problémát, és a hallásvesztés korai szakaszában alkalmazott hallókészülékkel megakadályozhatjuk állapotunk romlását.

3. A hallókészülék csak időseknek való!

Halláscsökkenés az élet bármely szakaszában előfordulhat, babáknál és a kisgyerekeknél is. A hallás romlását sokféle tényező okozhatja (például a genetika, betegségek, ototoxikus gyógyszerek és környezeti okok). A hallókészülék használata az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy teljes életet tudjunk élni a hallásromlásunk ellenére.

4. Ha az interneten veszek hallókészüléket, sok időt és pénzt spórolok

Az online vásárlás gyors és olcsó megoldásnak tűnik, de igazság szerint hallókészüléket venni szakemberrel való konzultáció nélkül hosszútávon többe kerülhet, mint gondolnánk. A fülünk és a hozzá illő hallókészülék mérete és formája teljesen egyedi. Csak egy szakértő képes tökéletesen illeszkedő hallókészüléket választani, és ellenőrizni, hogy a készülék megfelelően működik-e. A megfelelő hallókészülék kiválasztására szánt idő és energia hosszútávon jobban megtérül, mint az a megtakarítás, amit az online vásárlás jelent.

5. Ha a barátomon nem segített a hallókészülék, akkor rajtam sem fog

Ahogy nincs két egyforma ember, úgy mindenki halláscsökkenése egyedi. A halláscsökkenés oka és intenzitása alapján dönti el a szakember, hogy viselhetünk-e hallókészüléket. Van, akinek a halláscsökkenés mértéke miatt nem ez a megfelelő megoldás, de emiatt ne gondoljuk, hogy számunkra sem jöhet szóba.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák