Siketből újra halló: cochleáris implantátummal

  • 18.10.2015
  • Kocsis Tímea

Ha van a rokonságban siket, vagy súlyos nagyothalló, előbb-utóbb találkozunk ezzel a fogalommal. A cochleáris implantátum (CI) olyan eszköz, amely a nagyothallók és siketek többségének visszaadhatja a mindennapi élethez szüksége hallást.
A CI-t elsősorban azoknak javasolják, akiknek a hallókészülékek már nem jelentenek megoldást. A hallókészülék ugyanis a hangokat próbálja felerősíteni, de ehhez kell valamennyi maradványhallás. A CI a hallássérülés egyik leggyakoribb típusán, a belső fül károsodásán segít, ugyanis kikerüli a belső fület, és közvetlenül a hallóidegeket ingerli.

Hogyan működik?

A cochleáris implantátum beültetése minden esetben altatásban zajlik. A vevőtekercset a fül mögött, a koponyacsontba vájt mélyedésben helyezik el, míg az elektródát a középfülön keresztül a csigába vezetik, és rögzítik. A CI külső részeinek felhelyezése legkorábban egy hónappal a műtét után lehetséges.
Az elektromos jeleket egy beszédprocesszor megtisztítja és feldolgozza: kiszűri a beszédértést zavaró zajokat és a maradékot kódolja. A kódolt jelet egy adótekercs továbbítja az implantátumhoz. Az adó is kívül van, egy apró mágnessel kapaszkodik a fejre, ott, ahol a beültetett vevő van. A vevőrész veszi a jelet, és dekódolja, majd továbbítja az elektródához. Az elektróda pedig a hallóidegekhez vezet. A hallóideg érzékeli, majd az agyba továbbítja a jelet.

A páciens a beszédprocesszor bekapcsolásakor azonnal hall. Ez azonban távol áll a normális hallástól, mivel a CI nem képes olyan differenciált hangérzetet produkálni, mint a fülben lévő szőrsejtek. (Még a modern implantátumok is mindössze 22 elektródát tartalmaznak, amellyel 16000 szőrsejtet helyettesítenek.) A hangimpulzusok idegi feldolgozása azonban olyan rugalmas, hogy a páciens, megfelelő gyakorlás mellett, hamar hozzászokik a CI-hez.

A sikeres beavatkozást befolyásoló tényezők

A CI főleg akkor eredményes, ha a hallás elvesztése és az implantálás között eltelt idő rövid. Siketen, vagy súlyos nagyothallással született gyermekeknél ez azt jelenti, hogy 5-6 éves kor előtt sort kell keríteni a műtétre. Ennek oka, hogy a gyermekek beszédtanulási képessége a későbbiekben szinte teljesen elveszik. Hiába állítja vissza tehát a CI a fizikai hallást, nem fogják tudni teljes mértékben használni új képességüket. Ha valaki felnőttkorban veszíti el a hallását, folyamatosan leépül a hallás- és beszédkészsége, bár ez a folyamat lassabb, mint a gyermekeknél. És mit tehetünk, ha túl vagyunk az optimális időszakon? Ez esetben a CI valószínűleg nem lesz elég ahhoz, csak rá támaszkodva megértsük a beszédet.

Nem csodaszer

Mielőtt eldöntjük, hogy szeretnénk-e cochleáris implantátumot, fontos, hogy világosan lássunk néhány dolgot. A CI nem adja vissza a hallást azonnal, de lehetővé teszi, hogy újra tanuljunk hallani. Ez nem lesz könnyű feladat, szükségünk lesz egy jó szakemberre, és sok türelemre. A siker elérésében nagy szerepe van a belső motivációnak és a támogató környezetnek. A CI segítségével hallhatjuk és érthetjük beszélgetőtársunkat akkor is, ha nem látjuk a száját. Nem fog gondot okozni a beszéd követése kisebb társaságokban. Ennek ellenére hallásunk nem lesz olyan differenciált, mint egy egészséges emberé: zajos környezetben, vagy telefonon keresztül nem biztos, hogy minden szót hallani és érteni fogunk.

CI centrumok országszerte

Budapest: Semmelweis Egyetem, Fül-orr-gégészeti és Fej-nyaksebészeti Klinika

1083 Budapest, Szigony u. 36.
Telefon: 334-2384, Fax: 333-3316, Mellék: 2350
Web: www.sote.hu/intezetek/

Pécsi Tudományegyetem, Fül-orr-gégészeti és Fej-nyaksebészeti Klinika

7621 Pécs, Munkácsy M. u. 2.
Telefon: 72/ 507-300, Fax: 72/ 312-151
Web: www.ent.pote.hu

Szegedi Tudományegyetem, Fül-orr-gégészeti és Fej-nyaksebészeti Klinika

6725 Szeged, Tisza Lajos krt. 111.
Telefon: 62 545 310, Fax: 62 545 848
Web: www.orl.szote.u-szeged.hu/

Debreceni Egyetem Fül-orr-gégészeti és Fej-nyaksebészeti Klinika

4012 Debrecen, Nagyerdei krt. 98
Telefon: 52/ 414-763, Fax: 52/ 414-763
Web: www.fulorrgege.deoec.hu

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák