Vitaminokkal a halláskárosodás ellen

  • 24.11.2014
  • Varga Zsófia

Hallási zavarokkal foglalkozó kutatások szerint Amerikában a 20 és 69 év közötti lakosok közül 26 milliót érint valamilyen hallószervi probléma. A bajok legfőbb forrásai azok az erős hanghatások, zajok, melyek a munkahelyen, otthon vagy szabadidős tevékenységek közben érik az embert. A céllövészet, vadászat, koncertek hangereje, motorozás, fűnyíró hangja, és még számos hétköznapi és hobby tevékenység kísérő zaja okozhat halláskárosodást.

Colleen Le Prell, Ph.D., a floridai egyetem kutatója hívta fel a figyelmet arra, hogy részben megelőzhető, csökkenthető a korral járó hallásromlás, mégpedig vitaminok által. A legfontosabb szerepe ebben a béta-karotinnak, a C és E vitaminnak, valamint a magnéziumnak van. Állatokon végzett kísérleteiben azok az állatok, melyek a hangos zajhatás előtt vitaminokat kaptak, nem szenvedtek sem ideiglenes, sem tartós halláskárosodást. Dr. Le Prell szerint ez a vitaminkoktél bárki számára vonzó megoldást jelenthet, hiszen amellett, hogy már több területen alkalmazták sikeresen (pl. szem egészségével kapcsolatos vizsgálatok), az eredmények szerint az ilyen speciális vitaminok biztonságosak hosszútávú használatra is.

Az első kísérleteknél a tudósok tengerimalacoknak adtak a vitaminbombából, négy órával a zajhatást megelőzően. A vizsgálathoz használt zajszint elérte a 110 decibelt, ami nagyjából megfelel egy rockkoncerten minket érő hangerősségnek. A tapasztalat pedig? A vitaminok sikeresen megakadályozták a tengerimalacok átmeneti halláscsökkenését. Az eredmények tehát nagyon biztatóak.

A kutatók felfedezték, hogy a zaj okozta halláskárosodás oka elsősorban a szabad gyökök termelődése, melyek károsítják a fülben található egészséges sejteket. A már említett vitaminkoktél megakadályozza a szabad gyökök kártékony hatását, azáltal, hogy például a magnézium elősegíti a vér áramlását a belső fülben, ezzel segíti a gyors gyógyulást.

Dr. Le Prell és kollégái további kutatásokat folytatnak vitaminkészítményekkel. A vizsgálatok alanyai között szerepelnek a floridai egyetem rendszeresen MP3-lejátszót használó hallgatói, erős hanghatásoknak kitett katonai csapatok, és zajos környezetben dolgozó gyári munkások.

Dr. Le Prell szerint a füldugó a legjobb eszköz a zaj okozta halláskárosodás megelőzésére, viszont akik nem tudnak, vagy nincs lehetőségük fülvédő használatára, de olyan eszközökkel dolgoznak, mellyel rendszeresen váratlan zajártalomnak vannak kitéve, kiegészítő védelmet nyújthatnak a vitaminok.

Forrás: Natural News

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák