10-ből 1 amerikai szenved fülcsengéstől

  • 01.08.2016
  • Trestyén Zsófia

Egy új tanulmány azt mutatja, hogy tízből egy amerikai szenved enyhe vagy súlyos tinnitus tűnetektől, vagyis rendszeresen tapasztal sípolást, fülzúgást, a kellemetlen panasztól pedig gyakran felsziszegnek. Sok esetben zenét is hallanak, annak ellenére, hogy valójában nem szól semmi.

A tanulmányok felvázolják, hogy az állandó fülzúgás hosszútávon halláskárosodáshoz vezethet. A tünetek kiváltója gyakran olyan zaj, amelynek az emberek a mindennapi rutinjuk során vannak kitéve, s talán már fel sem tűnik nekik ezek jelenléte.

A tanulmány során a kutatók 76.000 résztvevőt vizsgáltak meg. Az eredmények azt mutatták, hogy a megkérdezettek 27 százaléka, több mint 15 éve szenved tinnitustól. Körülbelül egyharmaduk a tüneteket rendszeresen tapasztalja, bár legtöbbjüknél enyhe és nem súlyos a panasz.

Eközben a becslések szerint a lakosság közel 15 százaléka, vagyis több mint 50 millió amerikai tapasztal valamilyen formában fülcsengést. Mintegy 20 millió ember szenved krónikus fülzúgástól, közülük 2 millió súlyos esetnek számít. A fő okok közé tartoznak a hangos környezeti zajok, amelyek károsítják a hallást, valamint a korral összefüggő hallásvesztés.

Dr. Harrison Lin – a kutatást vezető professzor – elmondta, hogy a fülzúgás szorosan összefügg a halláskárosodással, és erről a tényről csak nagyon kevés ember tud. Arra törekszik, hogy a tinnitushoz kapcsolódó negatív érzelmeket, pozitív gondolatok váltsák fel.

Forrás: scienceworldreport.com

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák