A 10 legirritálóbb hang

  • 25.10.2015
  • Czicze Andrea

Amikor arról kérdezik az embereket, hogy mi számukra a legkellemetlenebb hang a világon, szinte már amolyan klisé, hogy elsőként a táblán végighúzott köröm hangját mondják. Valóban kevesen lehetnek azok, akik ne sorolnák be ezt a legutáltabb hangok közé, de vajon milyen irritáló zajok intézhetnek még támadást fülünk és idegeink ellen. Pár éve angol neurológusok egy csoportja vizsgálta meg a kérdést, és a sok érdekes kutatási eredmény mellett sikerült felállítaniuk az elviselhetetlen hangok Top 10-es listáját is.

Bár mindannyian mások vagyunk, mégis vannak olyan hangok, amelyek egyformán kellemetlenek mindenki számára. A 2012-ben közétett kutatásban résztvevő orvosok nem bízták a véletlenre annak megállapítását, hogy mit tart a ma embere leginkább fülsértőnek. Hosszas előkészületek után 74 különböző hangot játszottak le önkénteseknek, akiknek agyműködését MRI-készülékkel vizsgálták a kísérlet alatt. A tesztek végén az agyi reakciókból képesek voltak sorrendbe állítani a fülünket leginkább zavarókat, melyekből az első tízben az alábbi hangok, illetve hangforrások szerepelnek:

  1. Üvegen végighúzott kés 
  2. Tányéron csúszkáló villa 
  3. Csikorgó kréta a táblán
  4. Üvegvágó
  5. Táblát kaparó körmök
  6. Női sikítás
  7. Sarokcsiszológép 
  8. Kerékpár hirtelen behúzott fékjének nyikorgása
  9. Gyereksírás
  10. Elektromos fúró

A lista összeállításán túl azonban az orvosok körében még érdekesebb volt az a felfedezés, hogy a fülünket bántó hangok nemcsak megnövelték a vér áramlását a hallókéregben, hanem az agy félelemközpontját, az amygdalát is működésbe hozták, amely azért volt kulcsfontosságú ebben a kísérletben, mert a szakemberek az amygdala heves reakcióiból következtettek arra, hogy melyik hangot érzékelték a vizsgált személyek kellemetlenebbnek a másiknál.

A válaszok további kérdéseket is hoztak, például azt, hogy miért reagál az amygdala ennyire érzékenyen ezekre a hangokra? Korábban az volt az általánosan elfogadott nézet, hogy azért, mert ezek a hangok – melyek kivétel nélkül a 2000 és 5000 Hz közötti frekvenciatartományban mozognak - hasonlítanak leginkább főemlős rokonaink riasztó jelzéseire, így mikor halljuk őket, akkor automatikusan bekapcsol agyunk érzelmi-indulati központja, amely az evolúció során megtanulta, hogy ha ilyen hangot hall, akkor az valamilyen veszély közeledtét jelzi. Ez a hipotézis azonban később megdőlt, hisz egy másik kísérletben gyapjasfejű tamarinoknak (más néven Liszt-majmocskák) is lejátszották például a táblát karistoló körmök hangját, és reakciójuk semmiben sem különbözött attól, ahogy akár a fehér zajra reagáltak.

A legújabb elmélet ennél jóval egyszerűbb. A szakemberek az emberi fül formáját és szerkezetét teszik felelőssé azért, hogy egyes hangokat jóval irritálóbbnak vélünk. Szerintük fülünk képes a bizonyos frekvenciába eső hangokat „felhangosítani” addig a fokig, amely akár már fizikai fájdalmat is okozhat. Ez különösen igaz a 2000 és 5000 Hz frekvenciatartományba eső hangokra, amely spektrumba ugye a legkellemetlenebb hangok is tartoznak. A fájdalomérzetet később agyunk összekapcsolja az azt kiváltó hanggal, és ez automatikusan elvezet ahhoz, hogy ha legközelebb újra találkozunk vele, akkor az azt agyunk rögtön kellemetlennek könyveli el.

A téma a mai napig foglalkoztatja a szakembereket, különösen a pszichoakusztika területén dolgozó orvosok folytatnak izgalmas kutatásokat. Legfőképpen azt szeretnék megfejteni, hogy miért a fentebb leírt frekvenciatartomány hangjaira a legérzékenyebb az emberi fül, továbbá a hallókéreg és az amygdala kommunikációjának bonyolult kapcsolati hálója is kibogozásra vár még. A zavaró hangok első tíz helyezettjében azonban nem történt változás az elmúlt évek alatt, így aki nem akar libabőrös hátat, az semmiképp se fogjon például egyszerre a kezébe kést és üvegpalackot, de lehetőleg a sarokcsiszolótól is menjen olyan messzire, amilyenre csak tud.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák