A halláskárosodás a spanyol és a latin felnőttek népbetegsége lenne?

  • 30.08.2015
  • Trestyén Zsófia

Egy online jelentés szerint az amerikai-spanyol és latin felnőttek körében – különös tekintettel a férfiakra – a halláskárosodás jelentős problémát okoz.

A halláskárosodás egy olyan gyakori krónikus állapot, ami nagyban befolyásolja a felnőttek életét. A halláskárosodás ronthatja az életminőséget és növeli a kialakuló demencia kockázatát is. A legtöbb halláskárosodott ember betegsége diagnosztizálatlan és kezeletlen marad.

Karen J. Cruickshanks, a Wisconsini Egyetem professzora és társai rávilágítottak arra a tényre, hogy a halláskárosodás gyakori betegség a spanyol és a latin felnőttek között, a betegség mértéke azonban eltérő lehet a páciensek különböző életminőségének függvényében.

A szerzők a vizsgálatokat a New Yorkban, Chicagoban, Miamiban, San Diegoban és Kaliforniában élő latin és spanyol ajkú lakosságra terjesztették ki. A felmérésben több mint 15.000 18 és 74 év közötti felnőtt vett részt.

Összességében a tanulmány megállapította, hogy a résztvevők 15 százaléka már halláskárosodásban szenved, és körülbelül a fele volt a halláskárosodottaknak, akik mindkét fülükkel rosszul hallanak (kétoldalú halláskárosodás). Általában a halláskárosodás a férfiak körében volt jellemzőbb, méghozzá a 45 éves és annál idősebb korosztály tagjainál. A legmagasabb számot a dominikai gyökerekkel rendelkező férfiaknál kapták, majd a Puerto Ricó-i urak következtek, őket pedig a mexikói hölgyek követték. A halláskárosodás esélye – a megfigyelések szerint – annál nagyobb volt, minél alacsonyabb volt valakinek a jövedelme, azok között az egyének között pedig, akik képzettek és magasabb a jövedelemmel rendelkeznek, kisebb a hallássérültek száma. Az eredményekben megmutatkoztak még olyan tényezők, mint a munkahely és lakhely zajterhelése, vizsgált alanyok már meglévő cukorbetegség és az erre való hajlamuk egyaránt.

A tanulmány összegzése: a jövőben nagyobb hangsúlyt kellene fektetni a fenti probléma megelőzésére az adott csoportokban a tények ismeretében, amivel komfortosabbá tehetnék a spanyol és latin ajkú közösségek életét, ezzel elősegítve beilleszkedésüket a társadalomba.

Forrás: News Medical

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák