A jövőben a nyelvünkkel is hallhatunk?

  • 22.06.2015
  • Zahorján Ivett

A legújabb kutatások szerint a jövőben a hallássérülteknek nem lesz szüksége kokleáris beültetésre. A megoldás a nyelvre alkalmazott elektromos impulzusok révén érkezik, aminek köszönhetően a nyelvünkkel hallhatunk.
Ebben bíznak azok az amerikai kutatók, akik kifejlesztették a fület teljesen kikerülő hallásjavító eszközt. Mint tudjuk az ultramodern technológia az orvostudományban is egyre inkább teret nyer, így egy Bluetooth kapcsolat révén ,,gyógyító" kütyün már meg sem lepődünk. Vagy mégis? Az említett rövid hatótávolságú, adatcseréhez használt vezetéknélküli szabvánnyal rendelkező fülhallgató érzékeli a hanghatásokat, majd elektromos impulzusokat küld egy elektródákkal teli lapocskának. A használóknak ehhez kell hozzáérinteniük a nyelvüket, hogy "hallhassanak”.

„Sokkal egyszerűbb, mint alávetni magukat a műtétnek, ráadásul sokkal olcsóbb is, mint a cochleáris (csiga) implantátumok” – mondta a Coloradói Állami Egyetem munkatársa, John Williams, aki felfedezte, hogy a nyelv sok ezer ideget tartalmaz, illetve azt, hogy az agynak az a területe, amely a nyelvből eredő tapintásérzeteket dolgozza fel, képes a bonyolult információk dekódolására. „Tulajdonképpen amit csinálunk, az a szenzoros helyettesítés újabb formája” – tette hozzá a kutató.

A nyelvvel hallás művészete

A kokleáris implantátum közvetlenül a hallóidegnek az impulzusokat. Ezt követően kellő tanulással az agy elsajátítja, hogy hogyan kell hasznos hangadatokként felismerni ezeket. Az új találmány ugyanígy működik, viszont az elektromos impulzusok Bluetoothon keresztül továbbítódnak egy fúvókaszerű laphoz, amely tele van elektródákkal.

Amikor a készülék használói nekinyomják a nyelvüket az eszköznek, az elektromos impulzusok meghatározott mintáját bizsergő, rezgő érzésként érzékelik. Az alapkoncepció az, hogy megtanítsa az agynak, hogy hogyan értelmezze az egyes mintákat szavakként, és ezáltal lehetővé tegye a betegnek, hogy a nyelvét használja a "halláshoz". A kutatók szerint az agyunk még felnőtt korunkban is jellegzetes plaszticitással rendelkezik - ezáltal képes arra, hogy módosításokat végezzen, illetve hogy alkalmazkodjon a beérkező információk változásaihoz, különösen a használók számára fontos hatásokhoz.

Forrás: vital.hu

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák