A nők jobban elmagyarázzák hallásproblémájukat

  • 07.05.2018
  • Trestyén Zsófia

Egy amerikai tanulmány szerint a gyengébbik nem képviselői kétszer olyan pontosan számolnak be hallási nehézségeikről, mint a férfiak.

A nők nagyobb valószínűséggel számolnak be másoknak halláskárosodásukról, mint a férfiak. Ezáltal ezen hölgyek irányába könnyebbé válik a kommunikáció a társadalom többi tagja részéről. Férfi társaik titkolózásukkal még inkább megnehezítik az amúgy is akadályozott információáramlást irányukba. Az előbbi megállapítás egy tanulmány eredménye, amelyet 337 résztvevő bevonásával készítettek egy massachusetts-i kutatás során, az Egyesült Államokban.

A résztvevők valamivel több mint egyharmada azt mondta, hogy ritkán – amennyiben ez valaha megtörtént – beszéltek más embereknek a halláskárosodásukról, míg körülbelül 14%-uk megosztotta magáról ezt az információt a többiekkel nagy részben vagy egészben.

A halláskárosodás mértéke nem befolyásolta azt, hogy az emberek úgy döntöttek, hogy mások előtt feltárják betegségüket.

Az emberek több mint kétszer akkora valószínűséggel tárulkoztak ki hallásproblémájuk tekintetében, ha már korábban megtették ezt, és támogatást kaptak viszonzásképpen.

A tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a férfiak a nőkkel ellentétben kevésbé hajlamosak arra, hogy a halláskárosodásuk tényét nyilvánosságra hozzák, ezzel gátat állítanak abban, hogy mások hogyan lehetnének segítségükre a kommunikáció gördülékennyé tételében.

A tanulmány szerzői Jessica West és Konstantina Stankovic, a Harvard Egyetemen kutatói kifejtik, hogy a nők megközelítése jobb, mert segíthet feloldani azokat a korlátokat, amik a halláskárosodásban szenvedő páciensek életére negatívan hatnak.

„Amennyiben az érintettek a beszélgetés elején tisztáznák partnerükkel a hallásukat érintő problémájuk, úgy együtt könnyebben megoldást találhatnának arra, hogy akadálymentesen folyjon a továbbiakban közöttük a társalgás.” – mondja West és Stankovic.

Forrás: UK Reuters

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák