Az intelligensebb emberek gyorsabbak a zenetanulásban?

  • 03.05.2020
  • Jáksó Nóra

Magyarázatot találtak arra, miért gyorsabbak egyesek a zenetanulásban.

A Michigani Állami Egyetem közelmúltbeli tanulmánya a zongoratanulás korai fázisát vizsgálta, az intelligencia és a zenei alkalmasság kapcsolatát, valamint azt, hogy a kezdő zongoratanulók mennyire hisznek abban, hogy javítani tudnak az alap képességeiken. A zongoratanulási készség legerősebb előrejelzőjének az intelligencia bizonyult, melyet a zenei alkalmasság követett. A résztvevők önmagukban való hitének a hatása gyakorlatilag nulla volt.

A tanulmányban 161 egyetemi hallgató vett részt, akiknek a ’Happy Birthday’ szülinapi dalt kellett megtanulniuk zongorán lejátszani. Egyesek gyorsan megtanulták, mindössze 6 perces gyakorlás után. Mások kezdetben rosszul teljesítettek, ám később jelentősen javultak. Voltak, akik látszólag elvesztették a motivációjukat, míg többen nem tudták megtanulni a dalt, és végig gyengén szerepeltek. De mi lehetett ennek az oka?

A hallgatóknak kognitív képességeket mérő tesztet kellett kitölteniük, és ez alapján bizonyult az intelligencia döntő faktornak. Ám a kutatók óva intenek minden kezdő és képzett zenészt attól, hogy messzemenő következtetést vonjon le az eredményből, és esetleg bármi eltántorítsa a zenetanulástól.

Forrás: sciencedirect.com

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák