Chilében relatíve alacsony az időskori hallásvesztés

  • 28.01.2019
  • Trestyén Zsófia

Az idősebb chilei lakosok mindössze 30%-ának van halláskárosodása.

Tíz idősebb chilei közül három mondja azt, hogy hallásvesztése van, közülük csak 8,9% használ hallókészüléket – egy tanulmány szerint.

Egy tanulmányban a 60 éves és náluk idősebb chilei embereket kérdeztek meg hallásuk állapotáról, közülük 30,4% mondta azt, hogy valamilyen mértékű halláskárosodásban szenved. A tanulmány résztvevőit arra kérték, hogy értékeljék a hallásukat nagyon jónak, jónak, tisztességesnek, rossznak vagy nagyon rossznak.

A tanulmány eredménye Chile teljes felnőtt lakosságára kivetítve azt jelentené, hogy a 60 éves és annál idősebb chilei népességből 504.581 idős felnőtt bizonyos fokú halláskárosodástól szenvedne.

Hallókészülékek használata

A résztvevők között, akik hallásukat tisztességesre vagy rosszra értékelték csupán 8,9% az arány, aki hallókészüléket viselt. A hallókészülék-használók aránya 21,5%-ra nőtt azoknak az idősebb felnőtteknek a körében, akik hallásukat rossz vagy nagyon rossznak nyilvánították.

A hallókészülékeket a 60 és 69 év közötti résztvevők csupán 3%-a használta azok közül, akik azt mondták, hogy hallásvesztésük van. A 70-79 éves korosztályban a halláskárosodásban szenvedők 6,94% mondta, hogy hallókészüléket használnak. A halláskárosodásban szenvedő 80 éves és idősebb résztvevők közül 18,9% rendelkezik hallókészülékkel.

A vizsgálat egy reprezentatív felmérés adatai alapján készült 7666 fő bevonásával, akik 60 évesek és annál idősebbek.

Forrás: International Journal of Audiology

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák