Egy nemzet, ahol minden negyedik 40 felettinek csökkent a hallása

  • 12.10.2019
  • Jáksó Nóra

Oroszországban minden negyedik 40 évnél idősebb ember halláskárosodástól szenved. Egy új, saját bevalláson alapuló tanulmány kimutatta, hogy – más kutatások eredményéhez hasonlóan – a hallásromlás gyakorisága az életkorral növekszik. A tanulmányban 5397 40 és 94 év közötti ember vett részt, az átlagos életkoruk 58,6 év volt. A 40-45 éves korosztályoknál a 10,9 százalékos gyakoriságú hallásromlás az 55-60 éveseknél 22,7 százalékra, míg a 80 felettieknél már 59 százalékra növekedett.

A tanulmány azonban nem csupán az életkorral, hanem a depresszióval, az alkoholfogyasztással, a szív- és érrendszeri betegségekkel is összefüggésbe hozta a halláskárosodást, és azt is megállapította, hogy férfiaknál nagyobb az előfordulása. A cukorbetegséggel, magas vérnyomással, káros koleszterinszinttel, dohányzással, végzettséggel, illetve a lakóhellyel összefüggésben nem találtak kapcsolatot.

A jelenség nem orosz sajátosság, más országokban hasonlóan megnő a halláscsökkenés előfordulása az életkor előrehaladásával.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák