Ezért mélyebb a hangunk reggel

  • 03.04.2016
  • Czicze Andrea

A reggeli bariton hang közvetlenül felébredés után általános jelenség mindannyiunk életében. Sokakat talán zavar is, hogy más hang jön ki a torkán a reggeli felkelést követő néhány percben, míg mások – különösen a férfiak – roppant hálásak lennének érte, ha ez a mackósabb hang a nap végéig kitartana. Ám vajon mi áll e különleges jelenség hátterében? Nos, a válaszokat – merthogy több is van – magában az alvásban kell keresni.

A számtalan magyarázat között szerepel, hogy alvás közben hangszálaink ernyedt állapotba kerülnek, úgymond kilazulnak, melynek következménye, hogy reggel jóval fátyolosabb hangon szólalunk meg. Később aztán persze minden visszazökken a megszokott kerékvágásba, hangszálaink fokozatosan újra megfeszülnek, így beszédhangunk is megint a régi lesz. Bár ez egy rendkívül egyszerű és könnyen adoptálható magyarázat, mégsem ez a legfőbb oka hangunk reggeli elváltozásának. Az is felelős, ahogyan alszunk. Éjszaka sokan hajlamosak a szájukon át venni a levegőt, melynek hatására torkuk és hangszálaik reggelre kiszáradnak, így beszédhanguk is jóval rozsdásabb lesz ébredéskor. Különösen télen, fűtési szezonban kell erre még inkább odafigyelni, amikor a szoba levegője amúgy is sokkal szárazabb.

Bár a fentebb leírt mindkét ok szerepet játszhat a reggeli rekedtség kialakulásában, az orvosok igazából mégis másik kettővel magyarázzák a jelenséget. Szerintük a reggeli dörmögő hang egyik legfőbb kiváltó oka a savas reflux, vagyis a gyomor savas tartalmának visszaáramlása a nyelőcsőbe. Fekvő helyzetben ugyanis – függetlenül attól, hogy alszunk-e vagy sem – a gyomorsav sokkal könnyebben feljut a nyelőcsőbe, mely aztán hangszálainkat is irritálja. Ezt könnyen megelőzhetjük, ha lefekvés előtt három órával már nem eszünk vagy iszunk semmit, illetve kiküszöbölhetjük a problémát azzal is, ha egy kicsit nagyobb párnát teszünk a fejünk alá. A másik, orvosok által adott magyarázat az éjszaka folyamán a hangszálakra tapadt nyálkával van összefüggésben. Alvás közben hangszálaink szinte egyáltalán nem mozognak, így, ahogy halad előre az éjszaka, fokozatosan egyre sűrűbb nyálkaréteg (mucus) rakódik rájuk, mely szintén hatással van reggeli beszédhangunkra. Ezt a jelenséget kiegészíti még az is, hogy a torokszövetek éjszaka folyadékkal töltődnek fel, mely ugyancsak hozzájárul ahhoz a felébredés utáni mélyebb hanghoz, amelyet néha bizony még az oroszlánok is megirigyelnének.

Ez a reggeli jelenség azonban amilyen könnyen jön, olyan könnyen megy. Előbb-utóbb magától is visszaáll hangunk a normál hangmagasságra, ám mi is tehetünk azért, hogy minél gyorsabban megszabaduljunk a rekedtségtől. Egyik hatásos módszer, ha veszünk egy meleg zuhanyt, a pára ugyanis hamar megnyugtatja a torok izmait, és a hangszálakra is igen jótékony hatással van. Ha erre nincs időnk, egy pohár szobahőmérsékletű víz egy kis citromlével megbolondítva is gyorsan visszaadhatja normál hangunkat. Fontos, hogy ezt még a reggeli kávé előtt igyuk meg, hisz a kávé még szárazabbá teszi az éjszaka folyamán amúgy is kiszáradt torkunkat és hangszálainkat. Végül a pár percig tartó hümmögés, esetleg magunkkal való beszélgetés fésülködés vagy reggeli készítés közben is hamar eltüntetheti a bennünk felébredt dörmögő medvét. Különösen tanácsos ezt tenni, ha mondjuk egy reggeli tárgyaláson vagy állásinterjún nem Louis Armstrong hangján akarunk megszólalni.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák