Felfedezték a belső fül titokzatos alkotóelemének a szerepét

  • 15.07.2018
  • Jáksó Nóra

A belső fülben rejtőzik egy aprócska struktúra, az ún. endolimfás zsák, melynek szerepét csak a közelmúltban sikerült megfejteni.

Az endolimfás zsák létezéséről a kutatók már nagyjából 300 éve tudnak, csak azt nem sikerült kideríteni, mi a funkciója, ezért olykor fel sincs tüntetve a belső fül szerkezetét illusztráló ábrákon. Ez a pici, folyadékkal telt zsák egy hosszú, vékony csövön át kapcsolódik a belső fülhöz, és úgy lüktet, akár egy óramű, folyton felfújódik, aztán elernyed.

A Harvard Orvosi Iskola kutatójának, Ian Swinburne-nek a kíváncsiságát éppen ez a pulzáló mozgás keltette fel, aminek sehogy sem tudott rájönni az okára. Posztdoktori tudományos tanácsadójával, Sean Megason professzorral az oldalán éveken át kutatta az endolimfás zsák működésének a titkát.

A világ vezető mikroszkópiai laboratóriumaival együttműködve addig vizsgálták ezt a kis képződményt, míg végül fény nem derült a szerepére. A kutatócsapat 2018 júniusában tette közzé tanulmányát, melyben leírták, milyen eredményre jutottak.

Az endolimfás zsák a belső fül nyomáscsökkentő szelepeként működik a folyadék-kibocsátásért felelős nyitó-záró sejtek gátjaként. Ez egy egyedülálló biológiai mechanizmus a folyadék megfelelő nyomásának és összetételének a fenntartására. A felfedezés hozzájárulhat a belső fül nyomásszabályozásának hiányosságaival összefüggő betegségek, például a Méniére-kór sikeresebb kezeléséhez.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák