Ha rosszul hallunk, gyorsabban zsugorodhat az agyunk

  • 11.06.2017
  • Jáksó Nóra

Az idő múlásával, ha romlik a hallásunk, az agyunk is gyorsabb ütemben zsugorodhat.

Számos korábbi tanulmány bebizonyította, hogy normál hallású kortársaikkal szemben, a halláscsökkenéssel élő idősebbeknél az emlékezőképesség és a gondolkodási készségek gyorsabb hanyatlása figyelhető meg. A kérdés csak az, hogy a halláscsökkenéshez miért kapcsolódik mentális hanyatlás.

A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem egy közelmúltbeli tanulmányának lehetséges magyarázata szerint, a hallásproblémákkal küzdő idősebbek az ép hallású társaiknál gyorsabban veszítenek az agytérfogatukból. Különösen azon agyterületek érintettek, melyek részt vesznek a hangok és a beszéd feldolgozásában. Ám a pontos magyarázatot továbbra is homály fedi.

Dr. Frank Lin, a tanulmány vezető kutatója szerint, ha a fül nem továbbít világos üzeneteket az agy számára, akkor ennek következtében a hangokat feldolgozó - és a memóriáért, valamint az információfeldolgozásért is felelős - agyterületek szerkezete megváltozhat.

Bár egyelőre nem bizonyítható, hogy a halláscsökkenés közvetlenül okolható az agyzsugorodásért, Dr.Lin és kutatócsapata szerint a halláscsökkenés és a kisebb agytérfogat között egyértelműen kimutatható a kapcsolat. Ám a legfontosabb kérdés az, hogy vajon a hallókészülék használata lassíthatja-e az agyszerkezet változásával járó folyamatokat, és késleltetheti-e a szellemi hanyatlást. Ugyanis, ha az időskori hallásromlás valóban hozzájárul a szellemi hanyatláshoz, akkor a hallásjavítás jelentős hatással lehet a közegészségre.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák