Hangos zene útközben: az életünkbe is kerülhet!

  • 14.02.2016
  • Jáksó Nóra

Az autóban hallgatott hangos zene csökkenti a vezető képességét, hogy a hirtelen bekövetkező, váratlan eseményekre reagáljon. Kanadai kutatók kimutatták, hogy a reakcióidő akár 20 százalékkal is megnőhet a zene hatására, ez a lassulás pedig még mérsékelt sebesség mellett is életveszélyes lehet. Az átlagos reakcióidő ¾ másodperc, és ha az autó 96 km/órás sebességgel halad, akkor is további húsz métert fog megtenni, mielőtt a fékrendszer lelassítja a járművet. A kutatók szerint a reakcióidő 95 dB hangerejű zene mellett 0,3 másodperccel nő, de az autó hifik még ennél is hangosabban szólhatnak, akár 110-120 dB maximumon, ami még nagyobb kockázatot jelent. Minél hangosabb a zene, a vezető annál hajlamosabb arra, hogy ne a környezetére koncentráljon, hanem a zene szövegére és ritmusára.

De nem csupán a hangerő számít!

2002-ben egy izraeli kutató, Dr.Warren Brodsky kimutatta, hogy a zene tempója is hatással van a vezetőre. Állítása szerint azoknak az autósoknak, akik gyors tempójú zenét hallgatnak a kocsiban, kétszer több balesetük van, azokhoz képest, akik lassú zenét választanak. Minél gyorsabb a zene ritmusa (akár 120 ütem/perc), a vezetők annál több kockázatot vállalnak – például áthajtanak a piros lámpán, nem tudják olyan jól kontrollálni a mozdulataikat, és nehezebben veszik le a lábukat a gázpedálról.

A legbiztonságosabb, ha vezetés közben egyáltalán nem hallgatunk zenét, de ha mégsem tudunk lemondani róla, akkor ne csak halkabbra tekerjük a hangerőt, hanem válasszunk lassabb tempójú (60-80 ütem/perc) dalt. Természetesen ez fontos figyelmeztetés a hangos zenét hallgató gyalogosok és kerékpározók számára is, hiszen nekik ugyanúgy figyelni kell a körülöttük közlekedőkre, és a lehetséges veszélyekre.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák