Hogyan menthetnek életeket olyan számítógépek, melyek hallanak?

  • 30.07.2018
  • Jáksó Nóra

Ha egy idős ember elesik az otthonában, és megsérül, csak reménykedhet abban, hogy valaki gyorsan megtalálja, kivéve, ha egy digitális hangérzékelő figyeli a lépéseit.

A német Fraunhofer Intézet Digitális Médiatechnológia (IDMT) részlegének kutatói éppen egy ilyen készüléket fejlesztettek ki. A számítógépes rendszer pontosan azoknak a hangoknak és zajoknak az észlelésére van beprogramozva, melyek egy otthoni baleset során hallhatók. Ha a rendszer vészhelyzetet észlel, automatikusan vészhívást indít. Az ötlet nem teljesen új. Hiszen hasonló rendszerek már léteznek, elsősorban az otthonok biztonsági védelme érdekében, melyek távjelzéssel figyelmeztetik a tulajdonost, ha például behatoltak az otthonába.

De vészhívó rendszerek már az idősek számára is elérhetők. A Fraunhofer Intézet mérnöke, Dr. Stefan Goetze szerint azonban ezeknek az a nagy hibája, hogy nagyon sok téves hívást indítanak. Az elektronikus segélyhívó rendszerek legújabb generációja, melyen az intézet kutatói dolgoznak, éppen ezt a problémát szeretné kiküszöbölni.

A megoldás abban rejlik, hogy ezek a hívórendszerek nagyon érzékeny hallással, azaz hangérzékelővel vannak felszerelve, s az ún. elektronikus füleik úgy lettek kifejlesztve, hogy precízen felismerjék a lehetséges bajt jelző hangokat: súlyos köhögést, segítségkérő kiáltást, vagy éppen egy elesés zaját. Ezzel párhuzamosan képesek az olyan háttérzajokat is kiszűrni, például egy elhaladó autó hangját, melyeket lényegtelen faktorként azonosítanak be.

A számítógép adatbázisába több mint 100 baleseti vészhelyzet hangját tárolták el a kutatók. A mesterséges fülek csaknem ugyanolyan jól működnek, mint az emberi fülek, 80 százalékos pontossággal ismerik fel a segítségnyújtást igénylő hangokat és zajokat. Beszédfelismerésnél a beazonosítási arány még ennél is magasabb: 85-95 százalékos. Ez a precizitás elengedhetetlen annak érdekében, hogy jelentősen lecsökkenjen a téves riasztások száma. Amennyiben a kutatók minimalizálni tudják a hibák számát, a technológia az élet számos területén elterjedhet, nagymértékben megkönnyítve ezzel a mindennapjainkat.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák