Karperec segíthet a látás- és hallássérült utasoknak

  • 30.03.2015
  • Trestyén Zsófia

Elképzelhető, hogy egy 17 éves nottinghami lány találmánya forradalmasíthatja a fogyatékkal élők közösségi közlekedését.

Egy angliai pályázat győztese Daria Buszta, egy 17 éves lány, aki Nottinghamben él. Az ő nyertes terve alapján készülhet el a közeljövőben egy forradalmi eszköz, mely látás- és hallássérült emberek tömegközlekedésben való részvételét könnyítheti meg. A lány innovációja egy csuklópánt, mely bluetooth összeköttetést hoz létre a használó utas és a buszvezető között. A készülék az előre beállított megállónál vibrálással jelzi, hogy itt az ideje a leszállásnak.

Daria az 1000 £-os fődíjon túl, arra is lehetőséget kapott, hogy a helyi vállalkozásokkal együttműködésben elkészítse a termék prototípusát.

A fiatal lány ötlete nagyon egyszerű megoldás egy igazán komplikált problémára. A terve annak ellenére, hogy költséghatékony hatalmas innovációt jelent a közlekedésre nézve, ezért is valószínű, hogy nem marad meg a tervezőpapíron, hanem a nem túl távoli jövőben ki is kerülhet a forgalomba.

Daria Buszta azt mondta, nem számított rá, hogy ő fog nyerni a kiírt pályázaton, de nagyon boldog, hogy megvalósítják az ötletét. Boldog, hiszen ezzel az eszközzel sok fogyatékkal élőnek segíthet abban, hogy a jövőben önállóan részt vehessenek a tömegközlekedésben.

Forrás: News Medical

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák