Maláriaellenes gyógyszer csökkentheti az örökletes hallásromlást

  • 29.09.2019
  • Jáksó Nóra

Egy maláriaellenes gyógyszer segíthet meggátolni a genetikai eredetű halláscsökkenést.

A clevelandi Case Western Reverse Egyetem egyik legújabb tanulmányában úgy találták, hogy az artemizinin nevű maláriaellenes gyógyszer megakadályozhat egy bizonyos genetikai rendellenességgel összefüggő halláskárosodást.

A hallás képessége olyan fehérjéktől függ, melyeknek el kell érniük a belső fülben található hallószőrök külső sejthártyáját. Ezek a hallószőrök alakítják át a hangrezgéseket elektromos jelekké, s továbbítják idegi jelek formájában a hallóideghez az agyba – így jön létre a tudatos hangérzet, azaz a hallás. Az örökletes hallásromlás bizonyos eseteiben azonban a mutációk meggátolják, hogy ezek a fehérjék a célállomásukra jussanak. Ezeknek a speciális fehérjéknek a mutációja – mely például az Usher-szindróma esetén jellemző – meggátolja a hallószőröket a fehérjék felismerésében, ezért nem jutnak el a sejthártyába, hanem csapdába esnek a szőrsejtekben, ahol a feladatukat nem tudják ellátni, ráadásul a sejtek életképességét is rontják. Az Usher-szindróma egy látás- és halláscsökkenést okozó, de az értelmi képességeket épen hagyó genetikai rendellenesség.

A kutatók zebrahal lárvák segítségével megállapították, hogy az artemizinin képes helyreállítani a szőrsejtek érzékelő funkcióját, s ezáltal a hallást és az egyensúlyérzékelést is. A zebrahal lárvák áttetszőek, ezért könnyen megfigyelhető bennük a belső fül sejtjeinek alakja és működése, a génjeik pedig jelentős részben azonosak az emberekével – különösen a hallással kapcsolatos gének – ezért alkalmasak a hallással kapcsolatos vizsgálatok elvégzésére.

Az artemizinin nevű gyógyszer hatására a csapdába esett fehérjék felszabadultak. A szernek köszönhetően nem csupán megnőtt a mennyiségük a sejthártyában, de a hallás- és egyensúlyi funkciók is jobban megmaradtak. A kutatók szerint az artemizinin egy ígéretes és biztonságos szer lehet az Usher-szindrómás betegek kezelésében.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák