Mikor nem jelent rosszat a halláscsökkenés?

  • 25.06.2017
  • Jáksó Nóra

Előfordult már, hogy egy hangos koncert után kis ideig rosszabbul hallottál? Pánikra semmi ok! Ez ugyanis nem jelent halláskárosodást, épp ellenkezőleg, így védekezik a fülünk a hallásromlás ellen.

Az Új-Dél-Walesi Egyetem néhány éve fedezte fel, hogy a visszafordítható, átmeneti halláscsökkenés nem más, mint egy alkalmazkodási mechanizmus, mely lehetővé teszi a belső fülben található csiga (cochlea) számára, hogy normálisan működjön akkor is, ha nagy zajnak van kitéve. Ahogy a zajszint emelkedik, a csiga egy olyan hormont szabadít fel, mely az érző idegvégződésekhez kötődve átmeneti halláscsökkentést okoz. A tanulmány vezető szerzője, Dr. Gary Housley professzor szerint, ez ad magyarázatot arra, miért romlik a hallásunk órákra vagy napokra egy rock koncert után például.

Bár a csiga alkalmanként valóban képes megbirkózni a nagy zajjal, a tartós, gyakori, erős zajhatás már visszafordíthatatlan károkat okozhat. A védekezés hatékonysága ráadásul egyénenként is változik, melynek génszintű okai is vannak, ez magyarázza, hogy egyesek érzékenyebbek a zajra, míg mások kevésbé.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák