Minek köszönhető, ha egyszerre két beszélgetésre is oda tudunk figyelni?

  • 23.12.2019
  • Jáksó Nóra

Az egyik füleddel a telefonodon keresztül hallgatod, mit mondanak neked, miközben a másikkal a veled szemben ülő barátodat hallgatod, és mindkét mondanivalót tökéletesen tudod követni? Minek köszönhető ez a képesség? Nagyrészt a géneknek.

Minden általunk hallott hangot az agyunk analizál, hogy melyik irányból jön, milyen időpontban, és hogy fontos információt hallunk, amire figyelnünk kell, vagy csak háttérzajt, amit figyelmen kívül hagyhatunk.

A hallás útján szerzett információ feldolgozásának képessége nagy szerepet játszik a gyermek tanulásának sikerében. A hallásfeldolgozást érintő rendellenességek az Egyesült Államokban az iskoláskorú gyerekek mintegy 7 százalékát érintik, és gyakran jelentkeznek együtt más problémákkal, például diszlexiával. De idősebbek körében és stroke-on átesetteknél is jelentkezhetnek ilyen panaszok.

Az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet (National Institutes of Health, NIH) korábbi tanulmánya arra volt kíváncsi, vajon az auditív feldolgozás képessége mennyire múlik a géneken. A vizsgálatba normál hallású, 12 és 50 év közötti egypetéjű és kétpetéjű ikerpárokat vontak be. Az ikrek többféle hallásteszten vettek részt. A dichotikus hallási tesztek során, amikor is a résztvevők mindkét fülébe egyidejűleg különböző hangokat juttatnak, a kutatók megállapították, hogy a dichotikus hallási képességben kimutatható eltéréseket 73%-ban a genetikai különbözőségek okozzák.

A kutatás rávilágít, hogy az emberek auditív feldolgozási képessége nagyon széles skálán mozog, és ebben nagy szerepe van az öröklött hajlamnak. Az eredmények segíthetnek a kutatóknak még jobban megérteni a hallás útján szerzett információ feldolgozásának folyamatát, valamint a szerepét a nyelvfejlődésben és a tanulás folyamatában.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák