Néhány évtizeden belül megduplázódhat a hallássérültek száma

  • 01.01.2018
  • Jáksó Nóra

Egy amerikai kutatás előrejelzése sajnos Európában is megvalósulhat. A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem kutatói szerint az Egyesült Államokban 2060-ra csaknem duplájára nőhet a halláscsökkenéssel élők száma a 20 év felettiek körében. 2020-ban várhatóan a felnőttek 15 százaléka, azaz 44 millióan tapasztalhatnak valamilyen szintű halláskárosodást, 2060-ban ez az arány 23 százalékra nőhet, azaz 73,5 millió embert érinthet majd a hallásromlás.

A legnagyobb arányú növekedés az idősebbeknél következhet be, 2060-ban a 70 év feletti korosztályokból kerülhet ki a halláscsökkenéssel élő felnőttek 67 százaléka. A hallásromlás fő oka a nagy zaj, ezen belül is a túl hangos zenehallgatás és a zajos munkahelyi környezet.

A halláscsökkenés jelentősen rontja az életminőséget, a kommunikációs képességet, a munkahelyi teljesítményt, gátolhatja a családi és a közösségi tevékenységekben való aktív részvételt. További súlyos következménye, hogy fokozhatja a depresszió, a szellemi leépülés és az Alzheimer-kór kockázatát is.

A szakértők szerint nem lehet elég korán elkezdeni a hallásvédelmet. A hallásromlás ugyanis egy lassú, alattomos folyamat, és az évek alatt bekövetkező károsodás sokszor nem fordítható vissza. Egy hallásvizsgálatra bármely életkorban érdemes elmenni, de 55-60 éves korban már különösen ajánlott. A korral járó hallásromlásba nem kell beletörődni - hatékony módszerek léteznek a halláscsökkenés megelőzésére és kezelésére egyaránt.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák