Pörgesd fel zenével az agyműködésed!

  • 25.09.2016
  • Jáksó Nóra

Tudtad, hogy az agyunk számára a zene valóságos manna? A zene hatására szinte fény gyúl az agyunkban, olyan összetett módon serkenti a működését. De hogyan segít a zene, hogy javuljon a gondolkodásunk, a problémamegoldó képességünk vagy éppen a memóriánk?

Fejlesszük a kreativitásunk!

Sokan szeretjük kellemes zenehallgatással csökkenteni a napi stresszt, ám a mérsékelt hangerejű háttérzene nem csupán az ellazulásban segít – a kreativitást is fokozza! De vigyázat! Ne állítsuk túl magasra a hangerőt, mert ebben az esetben már az absztrakt gondolkodás és az alkotóerő zavart szenved, ugyanis túlterheljük az agyunkat, és így nem tudja hatékonyan feldolgozni az információkat.

Tanuljunk hangszeren játszani!

Többszörösen pozitív hatással bír az agyműködésre, ha már gyermekkorunkban tanultunk valamilyen hangszeren játszani, mert az agyunk ekkor még fejlődésben van. De felnőttként sem késő elkezdeni, mert az agyunk még ekkor is „formázható”. Mikor játszunk egy hangszeren, egyszerre kell odafigyelni a mozdulatainkra, a dallamra, és a kotta olvasására. Ezeket az információkat több érzékszervi csatornán kell feldolgoznunk, a hangszeres tudás így fejleszti az agyi funkciókat, ráadásul az egyes agyi területek közötti kommunikációt is erősíti, ezáltal segít frissen tartani a memóriát, fejleszti a tanulási és a gondolkodási képességet, valamint a megértési folyamatokat, erősíti a vizuális információk feldolgozását, és még a szellemi hanyatlást is lassíthatja.

A ritmus hatása

Agyunk ösztönösen szinkronizálódik mindenféle ritmussal, ezzel magyarázható, hogy ha zenét hallgatunk, ütemre lépünk, sportolunk vagy táncolunk. Ez a képesség fontos szerepet játszik az információk feldolgozásában és a megismerési folyamatokban.

Segítség a nyelvtanulásban

Egy friss kutatásban felnőtt, profi zenészekkel bizonyították a zenei képzettség tanulásban betöltött fontosságát. A zenészeknél gyorsabb agyi tevékenységet mutattak ki, azokhoz képest, akik zenei képzésben sosem vettek részt, és bebizonyosodott, hogy hatékonyabban képesek idegen szavakat megtanulni, a memorizált szavakat ugyanis több hónap múltán is könnyebben tudták felidézni.

A zene fejlesztő hatását természetesen terápiás célokra is felhasználják, például diszlexiás gyermekeknél és Alzheimer-kórban szenvedőknél is. A zene azért van olyan nagy hatással az agyunkra, mert nem egy, hanem számos agyi régió vesz részt a feldolgozásában. Szóval, ha egy kis agyserkentésre van szükségünk, megpróbálhatjuk a zenét is segítségül hívni!

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák