Talán Kína lesz az első, aki meghallhatja a földönkívüliek üzenetét

  • 11.09.2016
  • Czicze Andrea

Szeptember végén Kína délnyugati részén található Kujcsou tartomány hegyei közt állítják üzembe a világ legnagyobb és legerősebb rádióteleszkópját. Ennek az új, csúcstechnológiával készülő eszköznek köszönhetően a tudósok képesek lesznek behatóbban vizsgálni például a Tejutat és más galaxisokat, lehetőségük nyílik a világegyetem keletkezésének több kérdését megválaszolni, de bíznak abban is, hogy nagyobb eséllyel bukkannak majd földönkívüli élet nyomaira is.

A rádióteleszkóp tulajdonképpen egyfajta irányított rádióantenna, amelyet a rádióhullámok tartományába tartozó elektromágneses sugárzás összegyűjtésére és távoli objektumok megfigyelésére használnak, jellemzően a csillagászatban. Mindeddig a Puerto Ricó-i Arecibo Obszervatórium 305 méter átmérőjű rádiótávcsöve volt a legnagyobb a világon, most azonban a kínaiak erre rávertek még 195 métert. Ha nem tudják elképzelni, hogy mekkora is lehet egy fél kilométer átmérőjű rádióteleszkóp az életben, akkor gondolatban tegyenek egymás mellé 30 focipályát, és körvonalazódni fog a mérete.

A behemót szerkezet nemcsak óriási, de igen érzékeny is, ezért a kínai állam mintegy 2000 családot költöztetett el a környékről, és persze az is fontos szempont volt a teleszkóp helyének kiválasztásánál, hogy 5 kilométeres körzetében egyetlen nagyváros se legyen.

„A rádióteleszkópot úgy képzeljék el, mint egy hatalmas, érzékeny fület, mely segít az univerzum fehér zajából kiszűrni a rádióhullámok tartományába eső hasznos, értelmes üzeneteket. Ha létezik tehát más galaxisban is élet, mi azt megtaláljuk” – mondták bizakodva a kínaiak.

Forrás: dailygalaxy.com

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák